“Anadolu’nun Renkleri Hemşehri Dernekleri” sayfamızın bu haftaki konuğu Çanakkaleliler deneği oldu. Çanakkalelikler Derneği Başkan Yardımcısı Muhsin Türken ile dernek hakkında ve Çanakkale hakkında birbirinden önemli bilgiler alarak keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Emekli kesimi getirmek zor
3 senelik bir dernek olduklarını belirten Çanakkalelikler Derneği Başkan Yardımcısı Muhsin Türken “ Derneğimiz henüz 3 yıllık bir dernek, daha çok yeniyiz. 100 tane kayıtlı üyemiz var. Tabi etkinliklerimizde ve faaliyetlerimizde bu sayı çok daha fazla oluyor. Antalya’da yaşayan nüfusa kayıtlı yaklaşık 2500 Çanakkaleli var. Genellikle emekli kesim burada. Derneğimize de gelen bir çok üyemiz asker, öğretmen ve ya memur emeklisi insanlar. Emekli insanları derneğe ya da herhangi bir etkinliğe getirmek biraz güç ama buna rağmen derneğimize gelen faaliyetlerimize katılan üyelerimizin sayısı bu anlamda hiç de az değil” dedi.
Trakya ve Marmara’yı temsil eden tek dernek
Antalya’da Türkiye’nin hemen hemen bir çok ilinin derneğini olduğunu söyleyen Çanakkalelikler Derneği Başkan Yardımcısı Muhsin Türken “Trakya ve Marmara’yı temsil eden tek dernek biziz” dedi. Marmara bölgesinde İstanbul ile birlikte iki kıtayı birbirine bağlayan en önemli köprülerden biri de Çanakkale’nin olduğunu belirten Başkan Yardımcısı Türken Çanakkale’ye olan sevgisini de “Benim başkentim Çanakkale’dir” diyerek dile getirdi.
Etkinliklerimiz güzel gidiyor
Her ay kahvaltı etkinliği iki ayda bir de akşam yemeği etkinlikleri yaptıklarını söyleyen . Çanakkalelikler Derneği Başkan Yardımcısı Muhsin Türken “Etkinliklerimiz çok keyifli geçiyor. Her ay bir kez kahvaltı etkinliği düzenleyerek hemşerilerimiz ile bir araya geliyoruz. Bu kahvaltılarımızda kendi yöresel lezzetlerimize yer vermeye çalışıyoruz. Lokmadan Ezine peynirine kadar temin edebildiğimiz yöresel lezzetlerimizi kahvaltılarımıza dahil etmeye çalışıyoruz” dedi. İki ayda bir akşam yemeği de düzenlediklerini belirten Başkan Yardımcısı Türken “Ayda bir kahvaltı düzenlediğimiz için akşam yemeklerimizi genellikle iki ayda bir düzenliyoruz. Kahvaltıda olduğu gibi akşam yemeklerimizde de yöresel yemeklerimize yer vermeye çalışıyoruz ancak yemeklerimizi yapabilen restoran bulmak zor” dedi. Akşam yemeklerinin de oldukça eğlenceli geçtiğini söyleyen Türken “Uzun zamandır görüşemeyen hemşerilerimiz de bir araya gelmiş oluyor. Oldukça keyifli bir ortam oluşuyor. Zaten akşam yemeklerimizin olmazsa olmazı klarnettir. Klarnet olmazsa etkinliğe katılım da çok az olur. O yüzden akşam yemeklerimizde muhakkak klarnette oluyor” dedi.
Kepez Belediyesi’nin Desteği
Herhangi bir siyasi kola bağlı olmadıklarını belirten Çanakkalelikler Derneği Başkan Yardımcısı Muhsin Türken her görüşte hemşerilerinin dernekte üye odlularını belirtti. Biz sadece hemşeriyiz diyen Türken “Derneğimizde siyaset olamaz, olmadı olmayacak” dedi. Yerel yönetimlerden beklentilerini Antalya Anadolu Hemşeri Dernekleri Platformu aracılığı ile tüm dernekler olarak tek ağızdan dile getirdiklerini söyleyen Başkan Yardımcısı Muhsin Türken kendilerine Antalya Kepez Belediyesinin önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Türken “Çanakkale zaferimizin 101. Yılı etkinliklerinde Kepez Belediyesinin çok önemli katkıları oldu. Çanakkale’den 101 öğrenci getirildi. Aynı şekilde Antalya’dan da 101 öğrenci Çanakkale’ye götürüldü. Bu öğrencilerin yol, yiyecek ve konaklama masrafları Kepez Belediyesi’nin katkıları ile oldu. Bir kez daha dernek adına teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.
Akdeniz Üniversitesi’ne Anıt
Çanakkale zaferimizin 100. yıl etkinliklerinde Akdeniz Üniversitesi içerisinde Çanakkale Şehitleri anısına bir anıt kurulduğunu anlatan Çanakkalelikler Derneği Başkan Yardımcısı Muhsin Türken “Böyle bir anıtın olması Antalya’da çok kıymetli. Böyle bir anıt içinde en uygun yerin Üniversite olabileceğini düşündük. Akdeniz Üniversitesi içerisinde Çanakkale Şehitlerinin anısına çok güzel bir anıt yapıldı” dedi.
Gezici Müze her sene geliyor
Çanakkale’de Çanakkale Savaşı Gezi Müzesi’ni kuran Ahmet Uslu’nun her sene Antalya’ya da geldiğini söyleyen Çanakkalelikler Derneği Başkan Yardımcısı Muhsin Türken “Çanakkale Tırı, Çanakkale’nin yazılan destanlarını, kahramanlıklarını tüm görselliği ile gözler önüne seriyor. Her sene Antalya’ya da geliyor ve Antalyalılar da yoğun ilgi gösteriyor. İlçelerden de davet geldi. Alanya ve Korkuteli’nde de yoğun ilgi ile karşılandı” dedi.
Çanakkale’de gezilecek yerler
Çanakkale’ye gidip gezilecek yerleri gezmeden dönerseniz yazık edersiniz. Oldukça fazla gezilecek ve görülecek yere sahip olan Çanakkale iline gidenler şimdiden listesini hazırlamalılar. Gitmeden önce nereleri gezip nereleri göreceğinin listesini yaparak Çanakkale’ye gidince rahat eder.
Çanakkale Şehitliği
Çanakkale savaşlarının merkezi olan, insanoğlunun tüylerini ürperten, tarifsiz bir duygu yoğunluğunun içine sürükleyen ve bu vatanın evladı her kişinin o havayı soluyarak öğrenmesi gereken bir destanın yazıldığı Gelibolu yarımadası tarihi milli parkında kalan anıt ve şehitlikler… Çanakkale’ye gelindiğinde belki de ilk ziyaret edilmesi gereken mekan.
Çanakkale Aynalı Çarşı
Çanakkale savaşlarında bir halk türküsüne de konu olan ünlü çarşının 1889 yılında II. Abdülhamid’in padişahlığı sırasında, Çanakkale’nin önde gelen Yahudi ailelerinden biri tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Doğrulanamayan bir iddia ise çok daha önceleri yapıldığıdır. Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” adlı eserinde de çarşıdan söz edilmektedir. Çarşıya ilişkin kayıtlar incelendiğinde İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nın minyatürü olduğu anlaşılmaktadır.
Çanakkale Deniz Müzesi
1462 yıllında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan, Çanakkale Savaşları’nda da kullanılan, Çanakkale Deniz Zaferi’nin kahramanlarından Nusrat Mayın Gemisi’nin orijinal boyutlarındaki maketi ve Çanakkale Savaşları’nda kullanılan çeşitli silahların bulunduğu müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
Truva Antik Kenti
1988 yılından beri dünya miras listesinde olan bu antik şehir 1996 yılından beri ise milli park statüsündedir. Antik medeniyetlerin beşiği kabul edilmiştir. 9 adet şehrin birbiri üzerine kurulmasıyla oluşmuştur. Truva, Troya, Troia, İlion, Vilusa gibi adlarla da anılır. Konum olarak Kazdağları eteklerindedir. Pek çok filme de konu olan Truva Atı’nı görmek için buraya uğrayabilirsiniz.
Bozcaada (Tenedos)
Bozcaada (Tenedos) bugün Çanakkale’nin bir ilçesi olup, kuzeyinde Semadirek, kuzey-batısında Limni, güneyinde Midilli, kuzey-doğusunda Gökçeada bulunmaktadır. Çevresindeki küçük adacık ve kayalıklarla 40 km2’lik bir yüzölçümüne sahiptir. Bozcaada’da yüksek tepe ve orman yoktur. Bunun yanı sıra adanın en yüksek tepesi olan ve 40 mil uzunluğundaki çevreyi kontrol eden Göztepe’den dolayı da Bozcaada ismi yakıştırılmıştır. Ege Denizi’nde Ülkemize ait iki adadan biridir. Antik Çağ’da adı Tenedos olan Bozcaada, Homeros’un İlia’da Destanı’nda bahsedilmektedir.
Heredotos Bozcaada’nın ilk yerleşimcilerinin Pelasglar olduğunu yazmaktadır. M.Ö. 334 yılında Büyük İskender Ege Adaları’na hakim olmuş, daha sonra M.Ö.1.yy’da Roma İmparatorluğu, 1455-56 yılında ise Venedik’lilerden alınan ada Ege’de Türklerin eline geçen ilk ada olmuştur. M.Ö.6. yüzyıldan Roma Dönemi’ne kadar kullanılan mezarlıkta toprak heykelcikler, çanak çömlekler bulunmuştur. Venedikliler yapılan ikinci (Yeni Kale) ve 1657 yılı yapımı Köprülü Mehmet Paşa Camii ilçenin diğer eserleridir. Bozcaada’daki Osmanlı Dönemi’nden kalma önemli tarihi mekanlar arasında; Yalı Cami, Alaybey Cami, günümüzde park olarak kullanılan Namazgah ile tarihi çeşmesi, 1870 yılında inşa edilmiş üç nefli Meryem Ana Kilisesi ziyaretçileri mimari yapıları ile etkileyecektir.
Aya Paraskevi Ayazması olarak tanımlanan mekanın Ortodoks inancında önemli bir yeri vardır. Eskiden burada düzenlenen Paraskevi Şenliklerinin yerini günümüzde Bağbozumu Şenlikleri almıştır. Şarap Fabrikaları, Rüzgar Santrali, Bozcaada Bağları, Alaybey Cami, Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi, Göztepe, Habbele, Çamlık piknik alanı,Namazgah Çeşmesi, Ada Evleri, Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi, Tuz Burnu, Köprülü Mehmet Paşas Cami, Ayazma Yat Limanı, Mermer Burnu, Polente Deniz Feneri adada mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Günümüzde Ağustos ayında “Bağ Bozumu Şenlikleri” yapılan adada, 4 şarap fabrikasının yanısıra, evlerde de şarap yapılmaktadır. Eski çağdaki adı Tenedos olan adaya Geyikli Yükyeri İskelesi’nden kalkan arabalı vapurla ulaşılmaktadır.
Gökçeada (İmroz)
Antik dönem yazarlarından Plinius, Imbrus veya Imbros olarak bahsettiği Gökçeada’nın ismi Osmanlı döneminde İmbros’tan İmroz’a dönüştürülür. Ada’nın adı Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sinde İmroz şeklinde geçmektedir. Ege’nin bu şirin adası, Gökçeada ismini 29 Temmuz 1970 yılında almıştır. Adanın en eski yerleşiklerinin Pelasglar olduğu bilinmektedir. Miltiades adayı M.Ö. 500’de Atina’ya bağlamıştır. Roma egemenliğine kadar Atina yönetiminde kalmıştır. 1455’te Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılan Gökçeada, 1922 – 1923 yılları arasında Yunan işgalinde kalmıştır. 1923 yılında Lozan Antlaşması’na göre 22 Eylül 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanmıştır.
Çanakkale’nin Meşhur Yemekler ve Tatlıları
Çanakkale tarihindeki kahramanlıkları ve antik kentleri kadar yöresel yemek ve tatlıları ile de meşhur bir ilimizdir. Bunlardan bazıları ezine peyniri, sardalya balığı, peynir helvasıi simit lokumu gibi.
Çanakkale’nin Ezine ilçesine özgü bu peynir Türkiye’nin her köşesine ünü yayılmıştır. Ezine peynirini tatmanın yanı sıra evinize götürmeyi de ihmal etmeyin.
Çanakkale’de en çok bulunan balık türü olan sardalya balığı, bu ilin yöresel yemeklerinin bir parçası olmuş. Sardalya balığı ile birçok çeşit yemek yapılmakta. Bunlar;
- Sardalya ızgara
- Sardalya kroket
- Sardalya tuzlama
- Sardalya pilaki
- Sardalya salatası
- Sardalya dolması
- asma yaprağında sardalya
- Peynir Helvası
- Kaymaklı lorlu biber böreği
- Kabaklı saroz böreği
- Gelibolu böreği
- Akıtma
- Simit lokumu
- Kaçamak
- Piruhi
- Hıdrellez yahnisi
- Tavuklu mantı
- Bakla keşkeği

