Eğitim-İş Sendikası Antalya 1 No’lu Şube Başkanı Sadık Acar tarafından yapılan açıklamaya göre, Akdeniz Üniversitesi kadrosunda şef, şube müdürü, yüksekokul sekreteri bulunmasına rağmen kadro yetersizliği bahanesiyle çalışanlara farklı işler yüklendiğini öne sürüldü. angarya kavramının genellikle zorla ve adil olmayan biçimde, para ödenmeden yaptırıldığı işler bütünü olduğunu söyleyen Acar, “Anayasamızla da angarya çalıştırma yasağı güvence altına alınarak yasaklanmıştır” ifadelerini kullandı. Akdeniz Üniversitesi’nde yaşandığını iddia ettiği duruma karşı olduğunu dile getiren Acar, “Çalışanın iradesine dayanmayan, çalışanın hakları ihlal edilerek yapılan bu iş yüküne Eğitim-İş olarak karşı çıkıyor ve çalışanlarımızın hakkını savunacağımızı defaten belirtiyoruz” diye devam etti.
‘ANGARYA KÖLE DÖNEMİNDE VARDI’
Açıklamasında angarya çalışmanın tarihine değinerek bir tür kölelik ve feodal düzen unsuru olduğunu vurgulayan Acar, “Angarya çalışma özellikle köleliğin yaygın olduğu dönemlerde ya da feodal düzende karşımıza çıkardı. Modern anlamda ise çalışma saatlerinin aşırı uzun olması, düşük ücretle çok fazla iş yükü verilmesi, zorla ve zorlayıcı koşullarda çalıştırılma, çalışanın psikolojik veya fiziksel sağlığını olumsuz yönde etkileyen iş yüklemeleri, pozisyonu dışında farklı kadrolarda çalıştırılma olarak kurumlarda karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu. Ayrıca angarya çalıştırmanın çalışma barışına zarar verebileceğini ifade eden Acar şu sözlerle devam etti: “Çalışma barışının korunması birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kanunlarla korunmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)’nun çalışmaları, ülkemizdeki toplu iş sözleşmeleri ve 6 Mart 2025 Perşembe günü Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren 2025/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde de İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) önlenmesine dair çalışmaları ve önerileri görmekteyiz.”
‘ÜNİVERSİTE VE YÖK’Ü UYARIYORUZ’
Konuşmasının devamında mobbing kavramından bahseden ve bu yapılan haksızlıklara sessiz kalınmayacağını belirten Acar şunları kaydetti: “Mobbing, çalışanların iş yerlerinde sistematik şekilde psikolojik baskı ve zorbalığa maruz kalması anlamına gelir. Çalışanlar, iş yerinde fiziksel ya da psikolojik olarak tehdit edilmeden, sürekli olarak aşağılanmak, dışlanmak, karalanmak ve huzursuz edilmek suretiyle ruhsal ve duygusal açıdan travmatize edilebilirler. Bu tür davranışlar sadece çalışanların psikolojik ve fiziksel sağlıklarını bozmakla kalmaz, aynı zamanda iş yerindeki verimliliği de olumsuz etkiler. Aynı zamanda iş yerindeki güven ortamını yok eder ve çalışanların işlerine olan bağlılıklarını kaybetmelerine neden olabilir. Bu da kurumların başarı şansını ve rekabet gücünü olumsuz şekilde etkiler. Akdeniz Üniversitesini ve YÖK’ü bu nedenle uyarıyoruz. Çalışanları kadrolarına uygun pozisyonlarda çalıştırarak, sosyal ve ekonomik haklarını koruyun. İtibarlarını ve mesleki haklarını koruyun. Kadro eksikliğini yama yapar gibi kapatmayın. İhtiyaç olan her kadroya gerekli istihdamı sağlayın. Akdeniz Üniversitesinde oluşan bu hukuksuz ve çağdışı uygulamanın takipçisi olacağımızı ve çalışanlarımızın hukuki olarak her zaman yanında olacağımızı beyan ediyoruz.”
Oğuzhan BOZAĞAÇ