Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Antalya Tabip Odası’nın (ATO) Aile Sağlığı Merkezi Çalışanları’na destek olmak amacıyla başlattıkları “Vergide Adalet İstiyoruz” eyleminin 5’incisi Çağlayan Mahallesi’nde bulunan 28 Nolu Ahmet Atmaca Sağlık Merkezi önünde gerçekleşti. Türkiye’nin dört bir yanından aile hekimliği çalışanlarının ‘Vergide Adalet İstiyoruz!’ talebiyle seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirten SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, “15 Mart günü Şubat 2024 ücretlerini alan ASM çalışanları vergi kesintileriyle ücretlerin düştüğünü gördü. Bu durumu bir anketle arkadaşlarımıza sorduk. Sadece aile hekimlerinden bu ay ortalama 8000 lira vergi kesintisi yaşadığını öğrendik” dedi.
PERFORMANS KESİNTİLERİ
Her üç Aile Hekimi’nden birinin vergi kesintisine ek ücret kesintisi yaşadığını ifade eden Şükran İçöz, Geçen hafta yaptığımız aynı ankete yanıt veren arkadaşlarımızdan her üç Aile Hekiminden birinin vergi kesintilerine ek olarak sadece bu ay nüfus düşmesi, eğitim alması, doğum/hastalık izninde olması ya da haksız performans şartları bahane edilerek ücretlerinde düşüşler yaşadıklarını bildirdi. Deprem bölgesinde ki Aile Hekimlerinden 30 bin liraya yakın ücret kesintisi yapıldığını öğrendik. Aile Hekimliği Çalışanlarının sadece vergi kesintisi değil, depremde yaşamını yitirmiş kayıtlı kişilere aşı yapılmamış, poliklinik hizmeti verilmemiş diye kesinti yapmak doğru mudur? Aile Sağlığı Merkezi yıkılmış, mahallesi yıkılmış olsa da çalışmaya devam eden, depremden kurtulabilmiş insanların sağlıklarını korumak için canla başla çalışan aile hekimlerinden yapılan ortalama 23 bin lira performans kesintisi derhal geri ödenmelidir” ifadelerini kullandı

ZOR ŞARTLAR ALTINDA MESAİ
Deprem bölgesinde görev yapan ASM çalışanlarının büyük özveriler ile çalıştığının altını çizen İçöz, “Depremin üstünden bir yıldan fazla zaman geçti, deprem bölgesinde doğru dürüst evi ve çalışma binası olmayan, düzgün bir altyapı sağlanamamış, suyu elektriği kesilen bir ortamda yaşayan ve çalışan ASM çalışanlarının ücretleri kesiliyor. Deprem belgesinde ısrarla kalıp bebeklere, gebelere zor koşullarda hizmet veren arkadaşlarımızın da deprem bölgelerini terk etmelerini mi istiyorsunuz? Daha ikinci ayda enflasyon ve vergi ile yaptığınız zammın yarıya yakınını geri aldınız. Sadece bu ay kestiğiniz vergilerle geçen sene deprem bölgesinde yıkılan Aile Sağlığı Merkezlerini yenileyebilirdiniz. Koca bir sene boyunca tüm Türkiye’de 70 kadar Aile Sağlığı Merkezi yaptınız. Sadece bu ay aile hekimliği çalışanlarından kestiğiniz 200 milyon liraya yakın haksız vergi ile 40’dan fazla aile sağlığı merkezi yapılabilirdi” şeklinde konuştu.
‘HER AY DAHA FAZLA KESİNTİ’
Aile Hekimliği çalışanlarının önümüzdeki ay maaşlarından daha fazla kesinti yapılacağını ve gelirlerinin yoksulluk sınırı altında kalacağının söyleyen SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, “Maliye Bakanı vergilerin yüzde seksenini ödediğimiz yetmezmiş gibi seçimden sonra daha fazla vergiyi tabana yayacağız diyor. Buradan vergide adalet eylemlerinin beşinci haftasında hükümete sesleniyoruz. Türkiye’nin her mahallesinde, her sokağında olan biz aile sağlı merkezleri çalışanlarının emeğini gasp etmekten, haksız vergi ve diğer kesintilerinden vazgeçin. Aile Hekimliği çalışanlarından sabit %15 vergi alınmasını talep ediyoruz. Her ay giderek artan gelir kaybına tahammül etmeyeceğimizi ve vergide adalet sağlanana kadar eylemlerimizi devam ettireceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz. Çalışanın emeğini gasp ederek bir avuç şirketi zengin eden bu adaletsiz düzenin değişmesi için hem gelir de hem vergide adalet sağlanana dek Çarşamba günleri sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz” dedi.
RAMAZAN BOZCA