İki günlükken anne sütü aldığı sırada aşırı sancı ve ağlama nöbetleriyle doktora götürülen Baran Ayas'ın vücudunun enzim üretmediği belirlendi. Yapılan tetkikler sonucu Baran Ayas'ın, bir tür genetik hastalık olan akçaağaç şurubu hastalığına yakalandığı belirlendi. Yeterli kiloya ulaşan minik Baran, 3 ay önce Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde, Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu tarafından ameliyat edildi. Baran Ayas, müteahhit babası 36 yaşındaki Ekrem Ayas'ın karaciğerinden nakledilen dokuyla sağlığına kavuştu.
Karaciğerin 200 gramı alındı
Operasyonun başarılı geçtiğini aktaran Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, bu hastalığa yakalananların idrarının akçaağaç şurubu gibi kokması nedeniyle hastalığa bu adın verildiğini belirterek, "İhtiyacı olan enzimin karşılanmasını sağladık ve hastamızı kurtardık" dedi. Operasyon sırasında babanın karaciğerinin dörtte biri olan 200 gramını alıp Baran'a naklettiklerini kaydeden Doç. Dr. Dinçkan, "Bu nakille vücudun yüzde 10 oranında enzimini karşılayan karaciğer, Baran için yeterli oldu. Doğduğu günden beri özel gıdalarla beslenen Baran, artık ailesiyle birlikte yemek yiyor ve normal gıdalar alabiliyor" diye konuştu.
SAĞLIK
Yayınlanma: 08 Nisan 2014 - 11:30
Babasının karaciğeri ile yaşama tutundu
Bir tür genetik hastalık olan akçaağaç şurubu hastalığına yakalanan 3 yaşındaki Baran Ayas, babasından alınan karaciğer dokusuyla yaşama tutundu
SAĞLIK
08 Nisan 2014 - 11:30
