Kemer'in Beldibi Mahallesi'nde bulunan tarihi Beldibi Kaya Sığınağı’nda 60 yıl aradan sonra yeniden kazı çalışmaları başladı. İlk olarak 1956'da Prof. Dr. Enver Yaşar Bostancı tarafından keşfedilen ve üzerindeki boyalı kaya resimleriyle dikkat çeken bu sığınakta, en son 1960'lı yıllarda kazı yapılmıştı. Şimdi ise Antalya Müze Müdürlüğü'nün liderliğinde, Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Burçin Erdoğu'nun bilimsel danışmanlığıyla yeni çalışmalar başladı. Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, kazı alanını ziyaret ederek, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
ZENGİNLİKLERE IŞIK TUTUYOR
Beldibi Kaya Sığınağı, Paleolitik, Epipaleolitik ve Neolitik dönemlerin izlerini taşıyan önemli bir arkeolojik alan olarak biliniyor. Özellikle kırmızı renkte demiroksit boyayla yapılmış, dağ keçisi ve insan figürleri içeren kaya resimleriyle dikkat çekiyor. 1985 yılında arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescillenen bu önemli bölgede, yeni çalışmaların yapılması bölgenin tarihi zenginliklerine ışık tutmayı amaçlıyor.
ÖNEMLİ BİR ADIM
Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Kaymakam Ahmet Solmaz, bu sürecin Antalya'nın en eski duvar resimlerinden bazılarını ortaya çıkarabileceğine işaret ederek, “Antalya ve Kemer’in tarihi zenginlikleri açısından bu kazılar büyük bir önem taşıyor. Sürdürülebilir turizm ve kültürel mirasın korunması adına bu tür çalışmalar, gelecek nesiller için de önemli bir adım" şeklinde konuştu.
EMRE ARKIN