Tolga Mete komple bir sporcu. 37 yaşındaki Mete, ailesinden kalıtsal olarak Akdeniz Anemisi rahatsızlığı var. Aynı zamanda Tip 1 şeker hastası. Kronik hastalığı nedeniyle vücudu kan üretmiyor. Her ay iki defa kan takviyesi yapıp, kan almak zorunda. Ve her gün insülin iğnesini yapmak zorunda.
Yat kaptanı olan Mete, başta dağcılık olmak üzere, serbest dalış, bisiklet, kaya tırmanışı gibi bir çok spor dallarını aynı anda yapıyor.
Hastalığı 2 yaşlarında iken teşhis konulmuş. O günden bu yana bu hastalıkla yaşamasını çok iyi öğrenmiş. Büyüdükçe inatçı kişiliğinin getirdiği azimle ve bir çok ailenin tersine ailesinin desteği ile ekstrem sporlara yönelmiş.
Son olarak İran’ın en büyük 3. Dağı olan 4 bin 811 metre yüksekliğindeki Sabalan dağına zirve yaptı. 7-8 Ağustos tarihlerinde bir grup dağcı arkadaşı ile çıkış yapan Mete, zirveye çıkmanın başarısını kutladı.
İran’a gitmeden önce Türkiye’de kan transferini yaptıran Tolga Mete, volkanik patlamanın ardından meydana gelen krater gölünü izlerken, dünyanın en mutlu insanlarından birisi olduğunu söyledi. Mete, “Dağ tırmanışına çıkmadan önce kondisyonunuzun çok iyi olması gerekiyor. Özellikle 2 binden sonra kondisyonununuz çok iyi olması gerekiyor ki, o basınca dayanabilesiniz. Ancak ben dağdan indikten sonra da kondisyonumu diri tutmak için diğer eksterem sporları yapmaya devam ediyordum. Bu nedenle çok zorlanmadım. Ancak zirveye son 200 metre kala kükürt ve gaz salgıları nedeniyle oldukça zorlandık. Kükürt ve gazdan en az etkilenmek için zaman zaman baf dediğimiz yüzümüze maske geçirerek çıkabildik. Zirveye 200 metre kala her yer zaten kükürt nedeniyle sapsarı bir hal almıştı. Ama zirve yapmamı kimse engelleyemezdi” Dedi.
Geçtiğimiz yıllarda da Erciyes dağına zirve yapmak için çıktığını belirten Tolga Mete, “3 bin 700 metre zirve yapacaktık. Ancak zirveye 100 metre filan kala çığ düştü. Bu nedenle Erciyes’e zirve yapamadım. Dönmek zorunda kaldık. Ancak yine de Erciyes’de de zirve yapacağım” dedi.
Sportif faaliyetleri nedeniyle yurt dışına zaman zaman uzun süreliğine çıktığı zaman kan transferinde zorlanmadığının altını çizen Tolga Mete, “Tüm herkese spor yapmalarını tavsiye ediyorum. Avrupa’da kan almakta zorlanmadım. Hemen transfer yapıldı ve güvenli ancak Asya ülkelerinde denemedim.” Dedi.
Toroslar Doğa Klubü ve Talasemi Derneği üyesi olan Tolga Mete tüm ailelere çocuklarını spora yönlendirmelerini istedi. Mete, “Spor onların yaşamlarının bir parçası olması gerekiyor. Eğer sporla yaşamı birleştirirlerse çocuklarının kötü alışkanlıklardan uzak durduğunu gayet rahat görebileceklerdir. Çocuklarınızın rahatsızlığı olabilir. Onu ne kadar sakınırsanız o kadar yaşamdan uzaklaştırmış olursunuz. Elbette herkesin çocukları kıymetli. Ben ailemin tek çocuğuyum ve kronik bir rahatsızlığım var. Ancak ailem beni engellemek yerine daha da teşvik ettiler. Bu sayede yaşama sıkı sıkıya tutundum” dedi.
GÜNDEM
Yayınlanma: 21 Ağustos 2017 - 12:55
Güncelleme: 21 Ağustos 2017 - 13:25
Bir başarı hikayesi; Iron Man Tolga Mete...
GÜNDEM
21 Ağustos 2017 - 12:55
Güncelleme: 21 Ağustos 2017 - 13:25

