1994 yılında ilk defa Hacca gitmiştim. Dünyaya bakış açım değişmişti. Hacdan geldikten sonra değişik zamanlarda hatıralarımı yazmıştım. Geçtiğimiz günlerde hacdan gelen bir arkadaşımı ziyarete gittim. Onunla konuşurken aynı heyecanı ve aşkı yaşadım. Bu çerçevede hacdan gelenlere veya hacca gideceklere farklı bir bakış açısıyla haccı anlatmak istedim.
Hac veya Umre’ ye gidenler, genelde üç gruptur.
- Meraktan
- Turistik veya ticari amaçla ziyaret
- Allah’ın (c.c.) emrini yerine getirmek, kulluk görevini, ibadetini yapmak için..
Allah (c.c.) bizi rızasını kazananlardan eylesin.
Bedenen sağlıklı iseniz, (gençken gidin) maddi durumunuz iyi ise, güvenlik vs. şartlar uygunsa mutlaka hac farizasını yerine getirin.
Hac bedeni ve maddi bir ibadettir. YARIN DEMEYİN, GELEMEYEBİLİR. YARINA ÇIKMAYA ZAMANIMIZ, GARANTİMİZ VAR MI?
“Efendim hacca gidene kadar günah işleyelim. Hacdan gelince günah işlemeyiz. Biraz oturaklanayım da, sonra hacca giderim. Hacca tutamam diye gitmiyorum.” düşünceleri yanlıştır. Hacca gitseniz de, gitmeseniz de günah işlememelisiniz. Hacca gitmeyene her şey mubah değildir.
Hac dönüşü olumsuzlukları değil, güzellikleri konuşalım.
Hac; kastetmek, ölçmek, yönelmek, ziyaret etmek demektir. Cahiliye Arapları, hastanın beynindeki hastalığın derinliğini ölçmek için, mil sokma işine hac derlermiş. Bir nevi “Allah’a (c.c.) inanmanın derinliğine inmek.” demektir.
Kâbe; Allah’ a (c.c.) ilk ibadet edilen ev demektir.
Haccın kökü Hz. İbrahim’ e dayanır. Beyt; Allah’a (c.c) ibadet edilen ilk mekândır. (Beytullah, Allah’ın (c.c) evi)
Hacca giderken ilk iş helalleşmedir. Allah (c.c.) “Bana kul hakkıyla gelmeyin.” diyor.
Hac kıyamet provasıdır ve bu prova her yıl tekrarlanıyor. Bir anlamda Müslümanların şurasıdır.
Hac mekânına temizler girebilir. Müslüman temizdir. Temizlik imandandır. Müşrikler necistirler. Necisler Mekke’ ye ve Medine’ ye giremezler.
Haccın kıyafeti ihramdır. İhrama bürünürken dünyaya ait ne varsa çıkarılır. Dünyadan soyunulur. İhram yaşarken “ kefene bürünmektir.”
İhram; (dünyaya ait üstünde bir şey bulunmayan dikişsiz elbisedir.) Beyaz’ dır. İhram; kefendir. İhram “eşitlik” demektir. Dünya mallarını haram kılmaktır. Yani normal zamanda helal olan şeylerin hacda haram olmasıdır.
Güzel koku sünnettir. Ancak hacda güzel kokuda yasaktır. Belki “Size dünyayı çağrıştırabilir.” diye düşünülür. Yani; sana insan olmanı unutturan her şeyden soyutlanarak, Allah’ın (c.c.) huzuruna çıkacaksın. “Duyufur Rahman!! Rahmanın misafirleri. Hacca giden Allah (c.c.) ve Resulünün (s.a.v.) misafiridir.” derler.
Hac daveti Allah’ın (c.c.) davetidir. Telbiye davete icabet cevabıdır. “LEBBEYK”; Allah’ın (c.c.) çağrısına “Buyur” diye karşılık veriyoruz. Bunu söyleyerek Beytullah’a varıyoruz.
Kâbe’ nin Hacer-ül Esved köşesinden istilam ederek Umre’ ye niyet ediyoruz.
Beytulllah’ ı kalbimizden tarafa gelecek şekilde solumuza alıp, çukurdan zirveye çıkıyoruz.
Kâbe; tevhidi sembolize ediyor. Dönüş; Hakka yürüyüşü sembolize ediyor.
Hacer-ül Esved, Kâbe duvarı ve örtüsüne kutsallık atfetmek doğru değildir. Örtüyü veya taşı öpmek farz değildir, orası bir taştır. Hz. Ömer (r.a) “Ey taş!! Biliyorum ki sen bir taşsın. Ancak Hz. Peygamber (s.a.v.) seni öperken gördüğüm için, seni öpüyor ve selamlıyorum.”diyor. Kâbe’ de Hacer-ül Esved taşını öpmek için insanlar birbirlerini eziyorlar. Bu haramdır.
Hz. Hacer ve Hz. İsmail’in kabirleri Hicr bölgesindedir. Altınoluk altındaki, yarım ay şeklindeki kısma Hicr denir.
Kâbe’ yi 1 dönüşe şavt, 7 şavta 1 tavaf denir. Tavaftan sonra 2 rekât tavaf namazı kılınıp sonra dua edilir ve zemzem içilir.
Hz. İbrahim’ in, Hacer’ den çocuğu doğunca, Sare onu kıskandı. Oda Hz. Hacer’ i ve Hz. İsmail’ i buraya getirdi. Kabe’ nin bulunduğu yere bıraktı. Zemzem Hüccaca Allah’ ın (c.c.) sunduğu ikramdır. Hacer validemiz Safa ve Merve Tepeleri arasında yalnız gidip gelirken, yavrusu ayağını yere vurdu. Oradan bir su çıktı. Akmaya başladı. Hz. Hacer, suyun etrafını çevirdi. Suyun akıp gitmesini önledi. Zemzem (Dur! Dur! ) demektir. Zemzem adı buradan gelir. Zemzemin sayısız özellikleri vardır. Hz. Hacer bir cariye olduğu halde böyle bir şerefe nail olmuştur. Gayretinin sonunda zemzem gibi bir nimet o günün hatırasına sunuluyor. Safa- Merve arası gidip gelme ( 4 gidiş 3 geliş 7 defa) saydır. Zilhiccenin 8. ci günü terviye günü, 9-10-11.ci günleri hac günleridir.
HAC ARAFATTIR
Hacılar terviye günü tekrar ihrama girerek, arefe günü arafata çıkarlar. Arafat’ ta vakfeye durmak farzdır. Arafat, araftan gelir. “Hz. Âdem ile Hz. Havva burada buluşup, tanıştıkları için bu ad verilmiştir.”diyenlerde vardır. Günahların affedildiği gündür. Şeytan buna çok üzülür.
Arafat’ ta bilgilerimiz bilince dönüşüyor. Yani işlediğimiz günahları hatırlıyoruz ve taş toplayarak silahlanıyoruz. Sonra Mina’ da şeytana taş atıyoruz. Artık bizi günaha sevk eden her şeyi, şeytan dâhil “git be mel’un” diyerek taşlıyoruz. Taş günahı temsil ediyor. Aynı zamanda bir sınamadır. Hz. İbrahim’ in Hz. İsmail’ i kesmeyle imtihanı gibi. Şeytan: “sen oğlunu mu keseceksin?” diye engel olmaya kalkmıştı.
Birinci şeytan (Cemre-i akabe) Şeytan’ la Hz. İbrahim’ in karşılaşma anı sembolize ediliyor. Hz. İbrahim’ in kazandığı imtihanı, bizimde kazanmamızdır. Bizim Allah’ la (c.c.) aramızdaki engelleri ortadan kaldırabilmektir.
Allah (c.c.) dışında kalbimizde ne kadar çok şeyleri büyüttük. (para, evlat, mal, eşya, ev, iş vs.) Bunları “Allah (c.c.) sevgisine karşı terk edebiliyorsanız, bunlardan vazgeçebilirseniz, imtihanı kazandınız.” demektir.
ALLAH (C.C.) FASIKLARI HİDAYETE ERDİRMEZ.
HAC İBADETİ ALLAH’ IN (C.C) RIZASINI KAZANMA İBADETİDİR. Hac’ dan sonra bütün engeller ortadan kaldırılıyor.
HUZUR ŞEHRİ MEDİNE
Müslümanların Medine ziyaretleri için, Peygamber Efendimiz (s.a.v) diyor ki; “Kim benim kabrimi ziyaret ederse, ben sağken beni ziyaret etmiş gibidir. Şefaatim vacip olur. Kim benim mihrabımla mezarım arasında namaz kılarsa cennet bahçesinde namaz kılmış gibidir.”
Ayet mealide , “PEYGAMBERE İTAAT, ALLAH’ A (C.C.) İTAATTİR.” Unutmamak gerekir.
Hac’ dan sonra Resulullah’ı (s.a.v.) ziyaret içinde “Ben hac’ da temizlenerek senin huzuruna geldim.”diyoruz. MESELE EFENDİMİZİN (S.A.V) AHLAKI İLE AHLAKLANMAKTIR.
Üç yerde veya şekilde berat alınır. “Benim mescidimde 40 vakit namaz kılan cehennem azabından kurtulur, berat alır.” Hadisi hasendir.
Hacda Pazartesi-Perşembe günleri mümkünse oruç tutmak uygundur. Medine’ de tutulan oruç ve kılınan namaz 1000 vakte, Mekke’ de yüz bin vakte denktir.
Endonezya’ da hacılar 3 aylık bir eğitim alıyorlar, ondan sonra hacca geliyorlar. Davranışlarında da bu görünüyor. Bizim hacılarımız ruhen hazır olmadan geliyorlar. Ömründe bir defa zor şartlarda hacca geldiği halde, ömrünü incik boncuk alışverişiyle geçiriyorlar. Kimi mescidde, kimi evde, kimi otelde kalıyor.
Amaç oraya kulluk bilinciyle gitmektir.
Ümmetimin müctehidlerinin ihtilafı rahmettir. Yoksa Müslümanlar arasındaki ihtilaf değildir. Rahmet olan o kavgadır.
Hac ibadeti, kolaylık dilenen tek ibadettir. Ömer Nasuhi BİLMEN hacca gider. Bir suudlu rehberi çağırır. “Yavrum bu kitabı (Hac rehberi) ben yazdım. Bana bir hac yaptırır mısın?” der. Hac delilsiz, rehbersiz yapılmaz.
Arafat’ tan sonra üç önemli görev vardır. Taş, baş, traş. Bu İmamı Azam’ ın görüşüdür.
Ecdat Hicaza surre alaylarıyla, Hicaz demir yolu ile özel önem vermiştir. Ecdadımız hicaza tren yolu yapıyor, raylara keçe döşüyor, “ses çıkıp, Efendimiz’ in (s.a.v.) ruhu rahatsız olmasın.” diye.
Hac ibadetini, şartları sağlayanlar mutlaka yapmalıdır. Sonraya bırakmamalıdır.
Kalın Sağlıcakla…
GÜNDEM
Yayınlanma: 29 Eylül 2017 - 09:22
Güncelleme: 29 Eylül 2017 - 09:29
BİR İBADETİN ARDINDAN
GÜNDEM
29 Eylül 2017 - 09:22
Güncelleme: 29 Eylül 2017 - 09:29

