Arıcılık Sektörüne ürün ve hizmet sağlayan katılımcı firmaların katılımıyla gerçekleşen Antalya arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı Cam Piramit’te kapılarını açtı. Açılış programına Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mühittin Böcek, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Turan, Antalya İl Tarımı Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, MSR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hakan Doğramacı, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, bal üreticileri ve sektör temsilcileri katıldı.
400 BİN CİVARI ARI
Açılış konuşmasını yapan Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Turan, “3 bin 453 üyeli birliğimiz 400 bin civarında arıya sahiptir. 81 ilden arıcılar fuarımıza katılım gösterdi. Antalya olarak ortalama 1,5 milyon ile 2 milyon arasında koloniye ev sahipliği yapıyoruz. Bir tarafımız Muğla diğer tarafımız Mersin bir tarafımızda Toroslar var. Türkiye’nin kovan varlığını 8 milyon olarak düşünürsek bunun 2 milyonuna yakını Antalya’da bulunmaktadır. Birlik olarak Antalya merkez, Alanya, Kumluca ve Elmalı’da irtibat bürolarıyla bu coğrafyaya hizmet etmeye çalışıyoruz. Hizmet etmeye de devam edeceğiz” dedi.
‘KALİTEYİ ARTIRMALIYIZ’
Arıcılığın merkezi Muğla’dan Antalya’ya yeni atandığını belirterek konuşmasına başlayan İl Tarımı Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, “Arıcılıkla ilgili söyleyecek çok şey var elbette ama asıl önemli noktalardan biri de tarımsal üretimde arazi varlığına, mülkiyetine sahip olmaya gerek kalmadan üretim yapılan tek model belki de arıcılıktır. Çin’den sonra bal üretiminde Türkiye dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Yeterli mi, değil. Kovan başına verim konusunda maalesef istenilen seviyelerde değiliz. Çin’de kovan başına 45 ila 50 kilogram bal alınırken bizde 18 kilogramlara kadar gerilemektedir. Antalya ve Muğla’ya baktığımızda dünyanın çam balı üretim merkezi olarak geçiyor. Bu değerlerimize sahip çıkıp kaliteyi arttırmamız lazım” diye konuştu.
‘BAL ORMANLARI KURUYORUZ’
Arıların bal üretiminin yüzde 85’inin ormanlarda gerçekleştiğine dikkat çeken Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, “Antalya’da 27 tane bal ormanı kuruyoruz. Bunun 25’i faal 2’si de yakın zamanda hayata geçirilecek. Şu anda 3 bin 500 hektar alanı bal üretimine tesis ettik. Arıcılarla iç içeyiz. Sektör temsilcileriyle beraber sürekli irtibat halinde ve sektörün ihtiyaçlarına yönelik hep beraber bu sayıyı arttırmaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
FAHİŞ FİYATLARLA EZİLİYORLAR
Son olarak söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “İktidarıyla, muhalefetiyle güzel Antalya’mızı el birliğiyle büyütmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda göreve geldiğim ilk günden bu yana köylüsüyle, kentlisiyle hemşerilerimizle birlikte çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çiftçi kardeşlerimiz gübre, ilaç, mazot fahiş fiyatlar altında eziliyorlar. Çiftçilerimizi bu zor günlerde yalnız bırakamamak adına belediye olarak ‘Yerelden Kalkınma Projesi’ kapsamında fide, arı kovanı, süt tankı ve buna benzer desteklerle yanlarında oluyoruz. Çiftçilerimiz talepleri doğrultusunda Gazipaşa’dan, Kaş’a kadar hizmet etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
EMRE ARKIN