1-31 Ekim Dünya meme kanseri Farkındalık Ayı kapsamında AÜ Hastanesi'ndeki Meme Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi'nde toplantı yapıldı. Geçen nisan açılışı gerçekleştirilen ve Türkiye'deki devlet hastaneleri içinde en kapsamlı merkezdeki toplantıya katılan AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ile beraberindekiler, farkındalık için pembe kurdele taktı. Rektör Özkan, meme kanserinin dünya genelinde her 8 kadından birinin hayatını olumsuz etkilediğini söyledi. Merkezde 6 ayda 1700 hastanın tedavi edildiğini anlatan Rektör Özkan, meme kanserinde erken tanının önemini vurguladı. Rektör Özkan, “Erken tanı olduğu zaman tedavi az acılı ve daha iyi oluyor. Hastayı hayatta tutma imkanımız daha fazla" diye konuştu.
YÜZDE 100 TEDAVİ ŞANSI
Hastane Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, merkezde hastalara yönelik uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Kanserin tek hekimin tedavi edeceği hastalık olmaktan çıktığına değinen Prof. Dr. Çete, merkezde farklı branşlarda birden çok hekimin çalışmasıyla hastaya tedavi sunduklarını söyledi. Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Arıcı da merkezde hızlı ve üst düzey hizmet verildiğini dile getirdi. Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, meme kanserinde erken tanının önemine değindi. Erken tanıyla meme kanseri tedavisinin mümkün olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ömer Özkan, “Farkındalık ayında mesajımız, 'Meme kanseri çok yavaş gelişen, zamanı gelince de hızla hayat kaybettiren hastalık.' Meme kanserinde bazı deri kanserlerinde erken tanıyla yüzde 100 tedavi şansımız var. Meme kanserini çok fazla görmeye başladık. Erken tanıyla yaşayan hasta sayımız çok fazla. Bazı insanlar, tümör görülmesinden, muayenesinden korkar, ihmal edilirse ileride çok daha fazla tehlikeli sonuçlar çıkabilir" dedi.
ERKEN TANININ ÖNEMİ
Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karaca ise şunları söyledi: “Erken tanıyla meme kanserinden kurtulma oranı yüzde 90'ın üzerinde. Hasta 4'üncü evrede geldiği zaman eskiden tedavi seçeneği yoktu. Merkezde gen analizinde yeni nesil akıllı cihazlar kullanılıyor. 1 ayda 2 bin 100 üzerinde bu ilaçları uyguluyoruz. Onkoloji branşında Antalya, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yabancıların tedavi için tercih ettiği hastane konumuna geldi. Meme kanseri erkeklerde görülme olasılığı yüzde 1 civarında ama görüldüğü zaman en agresif görülme oranı kadınlardan yüksek. Erkeklerde tedavi süreci kadınlardan zor oluyor." Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Sanhal, meme kanseri erken tanısında hastaların kendi kendine muayenelerinin önemine dikkati çekti. 40 yaş sonrası düzenli tarama yapılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Ebru Sanhal, ailesinde meme kanseri ya da genetik yatkınlığı olanların tarama yaptırmalarını önerdi.
MEME KANSERİNDE DÜNYA LİDERİ
Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Vural, “Hastalarımız 20 yaşından sonra yılda 1 kez hekim, ayda bir kendi kendine muayene, 40 yaştan sonra da tarama programlarına katılmayı öneriyoruz. Meme kanseri 40-50 yaş aralığında Türkiye'de görülme sıklığı 100 binde 44 civarında. 40 yaş altında da 100 binde 25. Türkiye genç yaşta meme kanserinde dünya lideri konumunda. Bazı ülkeler 50, bazıları 40 yaşta taramaya başlıyor" diye konuştu.
DHA