Sağlık, emek ve meslek örgütleri 6-10 Ocak arasında gerçekleştirilecek ‘iş bırakma’ eyleminin ilk gününde Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek ‘Eziyet Yönetmeliği’ne karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Topluluk adına basın açıklamasında konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, yönetmeliğin halk sağlığına zarar verdiğini belirterek, " Açıklama yapılmasını engellemek için müdürlüğe ait araçları müdürlük önüne toplayarak engellemeye çalıştılar. Engellemeye rağmen basın açıklamasını yapıyoruz. Bu yönetmelik, sağlık çalışanlarının mesleki bağımsızlığını yok ediyor ve yurttaşlarla sağlık emekçilerini karşı karşıya getiriyor. Sağlık Bakanlığı artık sesimize kulak vermelidir” dedi.
‘HEKİMLER FİGÜR DEĞİLDİR’
Birinci basamak sağlık alanına yönelik çıkarılan yönetmeliğin mesleğe ve hekimlere zarar verdiğini ifade eden Şükran İçöz, “Bu yönetmelik hekimleri ve hekimler üzerinden hemşire, ebe ve sağlık emekçilerinin tamamını yukarıda anlattığımız gibi hastaya faydası olmayan hizmetler ve kriterler üzerinden puanlamaktadır. Yetmiş puanın altında puanımız olursa sözleşmemizi feshedilmektedir. Bu şekilde hekimler puan toplayan bilgisayar oyun figürlerine dönüştürülmekte, işine son verme tehdidiyle meslek bağımsızlığı ve meslek onuru ayaklar altında alınmaktadır. Hastalarımızın müşteri, puan, katsayı olarak görülmesini değil, insan olarak görmesini istiyoruz. Bu uygulamayı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘HUKUKSUZ İŞLEM YAPTILAR’
Yapılan eylemleri engellemek adına hukuksuz cezalar yazıldığını ifade eden İçöz, “Bizler aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, hemşire, ebe ve sağlık emekçileri olarak üretimden gelen gücümüzü kullanarak bu hafta iş bırakıyoruz. Sağlık Bakanlığı iş bırakma süresinde ne yapıyor? Bebek ölümlerini engelleyecek denetimleri yapacak eleman zaman bulamayan müdürlükler her gün ASM’leri günde iki defa dolaşarak hukuksuz şekilde tutanak tutuyor ve cezalar vererek eylemimizi engellemeye çalışıyor. Oysa biz Anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Çünkü sağlık sistemini bir sorunlar yumağı haline getirdiniz. Hastanelerde, ASM’ler de çalışan hekimleri sağlık emekçilerini tükettiniz” diye konuştu.
‘SAĞLIKTA NİTELİK İSTİYORUZ’
Son olarak Aile Sağlığı Merkezleri’nde yetersiz muayene süresini ve ücretsiz gerçekleştirilen işlemlerin paralı hale gelmesini de eleştiren İçöz şunları kaydetti: “Aile Sağlığı Merkezleri’nde raporların paralı olması, ücretsiz olan birinci basamak hizmetlerinin sonu olur. Aralıksız çalışan aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe hemşire ve sağlık emekçileri olarak, sağlıkta ticaretin ‘yenidoğan’ skandalı ile birlikte ölüm getirdiğini çok iyi biliyor ve hastalarımıza ücretsiz, nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Kronik hastalık takiplerinin halen kullanılan aile hekimliği bilgi sistemleri ile yeterli muayene süresi ayrılarak hastaların gerçekten yararına olacak şekilde yapılmasını istiyoruz. Hastalarımıza hiçbir yararı olmayan bilim dışı yanlış uygulamaların yapılmasını istemiyoruz, bizler bilimsel, nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz.”
Oğuzhan BOZAĞAÇ