KESK Antalya Şubeler Platformu, 3,5 milyon kamu emekçisini yakından ilgilendiren 7. Dönem TİS görüşmelerinin 2. görüşmesi öncesinde basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen Antalya Şubesi’nde yapılan toplantıya KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal, Eğitim-Sen MYK Üyesi Ahmet Karagöz, KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Tanju İşleri, Eğitim-Sen Yürütme Kurulu Üyesi Güneş Adsız, Eğitim-Sen Yürütme Kurulu Üyesi Çiğdem Altıntaş Peker katıldı. Yoksulluğun arttığı ve barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanmakta zorlandığı süreçte toplu iş sözleşmesi sürecinin kazanımla sonuçlanması gerektiğini belirten KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal, “Aileleri ile birlikte 20 milyonluk bir kitlenin geleceği kediye ciğer emanet etme misali masaya yetkili sıfatı ile oturtulan varlığını siyasal iktidara borçlu yandaş bir yapıya bırakılmış durumda” dedi.
‘TİS SORUNU ÇÖZMÜYOR’
Milyonlarca kamu emekçisinin temel hiçbir sorunu çözmeyen bir toplu sözleşme sistemi olduğunun altını çizen Köksel, “Geldiğimiz noktada kapsamından, tarafların belirlenmesine, grev hakkımızın yasal güvence altına alınmamasından uyuşmazlık durumunda devreye girecek olan Hakem Kurulunun yapısına kadar onlarca temel sorunu bulunan, hak arama yollarını kapatan, TÜİK’in çarpık enflasyon rakamlarına endeksli maaş artışlarına indirgenen, temel hiçbir sorunumuzu çözmeyen mevcut bu garabet ‘toplu sözleşme’ sistemi tam altı kez iflas etmiştir. 6 milyonu aşkın kamu emekçisinin ve kamu emeklisinin ortak ekonomik, sosyal, demokratik, özlük ve mesleki hak ve çıkarlarını temel alan ve iktidarın hem işveren olarak tarafı hem hakem olmadığı bir toplu sözleşme istiyoruz. Her sendikanın, konfederasyonun kendi üyeleri adına masaya oturabildiği, kadın kamu emekçilerinin kendi talepleri ile masada temsil edildiği, başta ILO sözleşmeleri olmak üzere uluslararası sözleşmelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz” ifadelerini kullandı.
YOKSULLUK İYİCE ARTTI
Toplu Sözleşme süreçleri ile maaşların reel olarak buharlaşırken, kamu emekçilerinin satın alma gücünün eridiğini ve yoksulluğun arttığını söyleyen Köksal, “Refah payı oyununa 2022’nin ilk altı ayı için ‘yüzde 2,5 refah payı veriyoruz’ diyerek başladılar ama sözlerini tutmadılar. Maaşlarımızda yapılan yüzde 2,5’luk artışı bile, izleyen altı ayın enflasyon farkından düştüler. Refah payı oyunu seçimlere giderken maaşlarımızda toplu sözleşme zammı, enflasyon farkına ilave 13 puanlık artışla sürdürüldü. Ama bu artışın yapıldığı TÜİK enflasyonu yüzde 15,39 iken ENAG enflasyonu yüzde 38,57’ydi. Buna rağmen iktidar ENAG rakamının 8,5 puan altında kalan artışla her fırsatta övünmeye devam etti. Son olarak seçimlerden önce ‘En düşük memur maaşını 22 bin TL’ye çıkaracağız, artışı emeklilere de yansıtacağız’ dediler ama sözlerini yine tutmadılar” diye konuştu.
RAMAZAN BOZCA
GÜNDEM
Yayınlanma: 07 Ağustos 2023 - 17:01
KESK talep bildirdi
Ağustos başında başlayan Toplu İş Sözleşme sürecinde taleplerini belirleyen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), basın açıklaması ile taleplerini dile getirdi.
GÜNDEM
07 Ağustos 2023 - 17:01
