2025 yılı itibarıyla kuyumcularda yeni bir dönem başlıyor. Yürürlükte olan fakat uygulanmayan, altın alım satımlarında 185 bin TL'yi geçen işlemlerde kimlik ibraz etme zorunluluğu 1 Ocak 2025’ten itibaren uygulanmaya başlayacak. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı’nın, uygulamanın hayata geçirilmesi yönündeki talebinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kabul edilmesinin ardından denetimler sıklaştırılacak ve düzenlemeye uymayan işletmelere ağır cezalar uygulanacak. Antalya Kuyumcular, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Kayaer, dolandırıcılık olaylarının ve kayıt dışının önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirterek, 185 TL’lik limitin kuyumculara külfet getireceğini, bu limitin 500 bin TL’ye çıkarılması gerektiğini savundu.
EK KÜLFET GETİRECEK
Düzenlemenin yeni yürürlüğe girmediğini belirten Kayaer, “Açıklamanın ardından kontroller sıkılaştırılacak. Bu önlemler esnafa çok büyük külfet getirecek. Sadece kimlik ibrazından ibret değil, 14 tane madde var ve tamamının uygulanması isteniyor. Mesela; kimlik fotokopisi, ikametgah, yazılı beyan gibi istekler var. Artık her işletmede bir fotokopi makinesi olması lazım. Bunun için ekstra bir kişi çalıştırmanız lazım. Dosyaların düzenlenip saklanması lazım. Ağır şartları var. Kimlik ibrazı tek başına yeterli değil” dedi.
TALEBİMİZ 500 BİN TL
MASAK yetkilileriyle bir yıldır bu sistemle ilgili görüştüklerini kaydeden Kayaer, “Bu düzenlemenin biraz daha gevşetilmesini, 14 maddenin tamamının uygulanması noktasında esneklik tanınmasını istiyoruz. Uygulamadan önce halkın bilinçlendirilmesi de lazım. Çünkü; kuyumcular, kimlik ibrazı ve ikametgah talep ettiklerinde müşterilerden tepki görebilirler. Limitin artırılması lazım. 3 parça alışveriş yaptığınızda limit dolacak. Biz talebimizin limitin 500 bin TL’ye kadar çekilmesi yönünde en az 350 bin TL dolayında anlaşma sağlamak istiyoruz” diye konuştu. 
