Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şubesinin önceki gün Antalya Defterdarlığı önünde yapmayı planladığı “Adil bir vergisi sistemi” basın açıklaması Muratpaşa Kaymakamlığı’nın ilçe genelinde aldığı eylem yasağı nedeniyle şube binasında gerçekleştirildi. Şube binasında açıklamalarda bulunan BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, konuşmasına Kaymakamlığın eylem yasağını eleştirerek başladı. Mol “Daha önce Valiliğin bu gün de Muratpaşa Kaymakamlığının koyduğu yasak kararların hukuki olmadığını ve anti demokratik olduğunu ifade ederek bu kararı kınıyoruz. Antalya’da ardı ardına gelen yasaklar artık bıkkınlık derecesine vardı kamu otoritesini bu hukuksuz uygulamadan vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi.
Vergi Haftası
“Adaletsiz Vergi Sistemine Hayır diyoruz” diyen Devrim Mol " Tarihler değişse de her yıl Şubat ve Mart aylarına denk gelen günlerde yıllardır “Vergi Haftası” adı altında Maliye Bakanlığı tarafından değişik eylem ve etkinler yapılıyor. Bu senede 22-28 Şubat tarihlerine denk gelen hafta Vergi Haftası olarak kutlanacak. Sendikamız BES, Tüm Maliye Sen sürecinden bu yana resmi kutlamalara karşı mesafeli olmuş, bu haftanın ülkemizdeki vergi sisteminin sorunlarının tartışıldığı ve adil bir vergi sistemi için tarafların bir araya geldiği demokratik bir platform olması gerektiğini savunmuştur. Yine bu haftanın maliye emekçilerinin sorunları ve taleplerinin yanı sıra Maliye Bakanlığının demokratikleşmesi için bir mücadele zemini olarak görmüş, görmeye de devam etmektedir. Toplanan vergilerin lükse, şatafata, faize, savaş politikalarına, geçmediğimiz köprülere, kullanmadığımız yollara harcandığı, eğitime ve sağlığa bile cebimizden para harcadığımız ve neredeyse tüm kamusal hizmetlerin paralı hale geldiği bir süreçte verginin tanımı tartışmalı hale gelmiştir” dedi.
Vergide adalet istiyoruz
Mol, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Maliye Emekçilerinin ve maliye hizmetlerinin bütünleştirilmesine dönük adım atılmalıdır. Taleplerimiz nettir ve zaman geçmeden karşılanmalıdır. Bakanlık’ta aidiyet ve üst kimlik oluşması için maliye hizmetleri sınıfı oluşturulsun, ek gösterge adaletsizliğine son verilsin. Kurum içi özel sınavlar periyodik hale getirilsin, herkesin kadrosunda çalışması sağlansın. Uzman kadroların görev tanımı yapılsın, başta inceleme yetkisi bu tanım içerisinde yer alsın. Bakanlıkta merkez/taşra ayrımına son verilsin. Bakanlık bünyesinde yapılan sınavlarda mü-lakat uygulamasına son verilsin.Maliye Emekçileri arasında ücret adaletsizliğine son verilsin. Anayasa'da yer alan vergilendirme ilkeleri, başta eşitlik ve adalet olmak üzere hayata geçirilsin, herkesten ödeme gücüne göre vergi alınsın. Emekçiler için nasıl gelir vergisi tarifesi uygulanıyorsa 1 milyon TL üzerinde serveti olanlar için artan oranlı servet vergisi tarifesi uygulansın. Her yurttaşımız, zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir temel gelire kavuşturulsun. Gelir dağılımı adaletsizliğinin nedenlerinden biri olan dolaylı vergi uygulaması sınırlandırılsın. Emekçilerin maaşlarında açlık sınırı rakamları vergiden muaf tutulsun, yoksulluk sınırı rakamları en alt vergi diliminden vergilendirilsin, alt dilim %10 oranına çekilsin. Gençlerimizin KYK borçları silinsin, öğrencilere kredi değil burs verilsin. Eğitim ve sağlık parasız olsun. Vergilerimiz pandemi ile etkin mücadele için harcansın. Kadına yönelik şiddetle etkin mücade edilsin, sığınma evleri artırılsın. Zorda kalan küçük esnaf için pandemi mücbir sebep ilan edilsin, kapatılan işyerlerinde çalışırken mağdur olan emekçilerin kayıpları karşılansın. Toplanan vergiler savaşa, sermayeye, ranta, güvenlikçi politikalara, lükse, şatafata değil halk için kullanılmalıdır. Sermayedarlara cenneti emekçilere cehennemi yaşatan vergi adaletsizliğine artık yeter diyor, vergide adalet istiyoruz”
Murat ESENTEKİN