OPET Petrolcülük A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, Antalya Sanayici ve İşadamyları Derneği'nin (ANSİAD) konuğu oldu. 'OPET'in Başarı Hikayesi'ni anlatan Fikret Öztürk, fizik öğretmeniyken sürgün olması sonrası öğretmenliği bırakarak Mersin'de küçük bir madeni yağ dükkanında başlayan ve Koç ailesiyle ortaklığa ulaşan ticaret hayatını özetledi. Öğretmen olduğu zaman 'bir arabam olur mu' düşüncesinin bile hiç aklına gelmediğini söyleyen Fikret Öztürk, “Oradan akaryakıtçı olacaksın, belli bir yere gelip Türkiye'nin en büyük holdingiyle ortak olacaksın, hiç aklıma gelmemişti, kısmet diyorum" dedi.
Büyük düşünüyorsan yeri İstanbul
Büyümek isteyen işadamlarına tavsiyelerde bulunan Öztürk, Türkiye'de büyük bir işadamı olmak istiyorsanız İstanbul'da, büyük bir mütahhit olacaksanız Ankara'da, büyük bir hukukçu olmak istiyorsanız Ankara ve İstanbul'da bürolarınız olacak" tavsiyesinde bulundu. Öztürk, Avrupa'da ticaret yapacakların Londra'da, dünyada ticaret yapacaklara da Newyork'ta yaşaması gerektiğini önerdi.
İlginç hayat öyküsü
Mersin'de madeni yağ işiyle başlayıp ardından günde 350 ton akaryakıt satar hale geldiği süreci hatırlatan Öztürk, İstanbul'da 1986'da bir istasyon kiraladığını ama 1992'ye kadar eşinin kendisini İstanbul'a göndermediğini söyledi. Öztürk, “Havaalanı yolu üzerindeydi ve hanıma 'orada hostesler adamı yoldan çıkarır' demişler. O yüzden göndermemişti" dedi.
Öztürk, 1992 sonlarında kurduğu OPET'in belli bir yere gelmesindeki en büyük nedeni ise 80'li yıllardan 90'lara kadar bayilik yaparak kazandığı deneyimlere bağladı.
ENRON ve KOÇ ortaklığı
OPET'e Koç ailesinin ortaklık hikayesini de anlatan Öztürk, "Koç'tan önce dünyanın en büyük enerji şirketi 80 milyar dolarlık Enron şirketi yüzde 7.75'imizi 10 milyon dolara satın aldı. Anlaşmadaki maddelerin tamamı ise, 'Öztürk ailesi batarsa şöyle olur, Öztürk ailesi kötüye giderse böyle olur', Enron'la ilgili tek bir şey yok. Ama gün geldi devran döndü, Enron battı, Öztürk ailesi yerinde. Sonra Koç ailesi geldi ve Öztürk ailesi için ne yazıldıyla Koç ailesi içinde aynı şeyler yazıldı. İngilizce öğrenmek için eşimle İngiltere'ye gitmiştik ve 3 ay sonra sıkıldım ve 'bir şirket kuralım burada' dedim. O kurduğumuz şirketle OPET bugün buralara geldi, sonrasında Koç ailesinden teklif geldi. Ortaklığımızın 12'nci senesi. Bunu her yerde anlatırım." DHA
EKONOMİ
Yayınlanma: 23 Nisan 2014 - 18:04
OPET KOÇ ile yüzde 50 ortak
OPET Petrolcülük A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, OPET'in başarı hikayesini anlattığı Antalyalı işadamlarına, Koç'la ortaklıklarının yüzde 50-50 olmasına rağmen çoğu insanın bugüne kadar inanmadığını söyledi.
EKONOMİ
23 Nisan 2014 - 18:04
