Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 23. Girişimcilik Günleri birbirinden farklı etkinliklerle başladı. Girişimcilik Günleri kapsamında gerçekleştirilen ‘Tecrübe Paylaşımı’ etkinliklerinde ANSİAD üyeleri, 3-7 Mart tarihlerinde 53 okulda toplam 56 oturum ile girişimcilik bilincinin artırılmasını sağlamak ve gençleri inovatif girişimcilikle tanıştırmak için lise ve üniversiteli gençlerle buluşuyor. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle bir araya gelen ANSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mimar İsmail Volkan meslekteki deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Volkan, girişimcilik günlerinden ve üniversite yıllarından bu yana meslekte geçirdiği süreçten bahsederek öğrencilere şöyle tavsiyelerde bulundu: “Korku bilmemekten kaynaklanır. Bir konu üzerinde bilgi sahibi değilseniz insan ondan korkar. Girişimcilik, yeniliği yakalama, fırsatları değerlendirme sürecidir. Girişimci taklit eden değil, o boşluğu doldurmak için harekete geçendir.”
‘KONFOR ALANINDAN ÇIKMALI’
Türkiye’nin girişimcilik konusunda taklit eden değil, takip eden konumda olduğundan söz eden İsmail Volkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Girişimci konfor alanından çıkmalıdır, mutlaka harekete geçmelidir. Birtakım planlarımızı kurgulayacağız. Ondan sonra bu planları nasıl gerçekleştireceğimize karar vereceğiz ve kaynakları bulacağız. Kaynak sadece maddi değil, bilgi ve insan kaynağı da var. Planlar her zaman yapılır. Tabi ki plan yapın ama o plana yüzde yüz bağlı kalmak diye bir şey yok. Sürekli güncelliyorsunuz planlarınızı. Çünkü şu andaki sizsiniz. Henüz daha 20’li yaşlarda ve şu anki aklınızla hareket ediyorsunuz ve beş yıl sonra başka bir siz olacaksınız. Başka deneyimler elde etmiş kişi olarak başka yollar fark edeceksiniz. O başka düşündüğünüzü başka yere çevireceksiniz muhtemelen. Burada dönemin getirdiği sosyal medyanın etkisiyle çok hızlı büyüme, çok hızlı paraya ulaşma hedefi oluyor. Hiçbir şey size bedava verilmez. Etrafta da böyle hızlıca paraya ulaşma hedefinde olan insanları dolandırmayı bekleyen insanlar var. O yüzden her şeyin bir bedeli var. Bir yerde bedava verilen bir şey varsa orada malzeme, ürün sizsiniz. Buna dikkat etmemiz lazım.”
GİRİŞİMCİ RUH NASIL GELİŞİR?
“Girişimci, yenilikleri yakalama, fırsatları değerlendirme ve harekete geçmedir. Girişimci, taklit eden değil, eksikliği fark edip o boşluğu doldurmak için harekete geçen kişidir. Victor Kiam, ‘Girişimci, basit anlamı ile engelleri ve fırsatları ayırt edip her ikisini de kendi avantajına çevirebilen’ diye tanımlamıştır. Girişimci ruh nasıl gelişir? Bireyde girişimci olmayı ne besler? Okumak, araştırmak, öğrenmeye açık olmak, yenilikçi, açık fikirli ve meraklı olmak, sosyal olmak, empati kurmak, dinlemek, mütevazı olmak, hitabını güçlendirmek, ikna kabiliyetini artırmak, tutkulu, cesaretli olmak, yaptığın ve yarattığın şeye inanmak, pozitif olmak, yılmamak, planlı, dürüst, samimi olmak, sağlıklı ve zinde olmak girişimci bir ruhu besler. Sektör analizi yapabilmek, risk alabilmek, şirket gelişimi ve büyümenin girişimci bir ruhla sağlanabilmesi, hızlı aksiyon alabilme, yeniliklere açık olma ve değişikliklere uyum sağlayabilme, Start up-Melek Yatırımcı olabilme firmalarda girişimci ruhun önemini taşır. Reid Hoffman’ın çok sevdiğim bir sözü var, ‘Bütün insanlar girişimcidir. Bir işletme kurmaları gerektiği için değil, yaratma arzusu insan DNA’sında kodlandığı için.’ Bunların yanında iletişim de çok önemlidir. Çünkü en iyi mimarlar çizimi en iyi olanlar değil, iletişimi en iyi olanlardır.” (www.akdenizmanset.com.tr)