AA muhabirinin 2025 Yılı Merkezi Yönetim bütçe Kanunu Teklifi'nden yaptığı derlemeye göre, Türkiye'de ihracatın desteklenmesi ile ihraç ürünlerin ülke ve pazarlarının çeşitlendirilmesine yönelik markalaşma faaliyetleri devam ediyor.
Bu kapsamda, AR-GE ve teknoloji geliştirme, elektronik ticaret, yurt dışı pazarlara giriş, yurt içi ve dışı uluslararası fuarlara katılım, organizasyon ve benzeri her türlü destek programı uygulanıyor. Ayrıca hizmet ihracatı sektörlerine sağlanan devlet desteklerinin sürdürülmesine ve katma değerli hizmet ihracatının geliştirilmesine öncelik veriliyor.
Türk markalarının uluslararası alanda güçlenmesine yardımcı olmayı hedefleyen Turquality Programı kapsamında desteklenen firmaların artırılmasına yönelik ticaret ve alım heyeti sayılarının yükseltilmesi amaçlanıyor.
Bu çerçevede yürütülecek Ticaretin Düzenlenmesi, Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılması Programı'na göre, hizmet ihracatına yönelik desteklenecek firma sayısının yıl sonunda 25 bine, gelecek yıl da 28 bine ulaşması öngörülüyor.
Hizmet ihracatına yönelik Turquality ve marka programları kapsamında desteklenen ve geçen yıl 84 olan marka sayısı, bu yılın sonunda 95'e yükseltilecek. Sayının 2025'te 100'e çıkartılması hedefleniyor.
Mal ihracatına yönelik aynı programlar özelinde yıl sonunda 320, 2025'te ise 330 markanın desteklenmesi amaçlanıyor.
EKONOMİ
Yayınlanma: 21 Ekim 2024 - 15:10
Ticarete 43 milyar liralık bütçe
Türkiye'de ihracatın desteklenmesi ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla yürütülecek Ticaretin Düzenlenmesi, Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılması Programı için 2025 yılı bütçesinden 43 milyar lira ödenek ayrılması planlanıyor.
EKONOMİ
21 Ekim 2024 - 15:10