‘A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve Çevre Mühendisi olan İSG Derneği Başkanı Ümit Ant, İş Sağlığı ve güvenliği alanındaki denetimler, eksikler ve yapılması gerekenler hakkında sorulan soruları yanıtladı. Hala kendi iş sağlığı ve güvenliği firmasını yönettiğini de belirten Ant, iş sağlığı ve güvenliğinin önemine vurgu yaparak, “İş sağlığı ve güvenliği, iş yerlerinde çalışanların sağlığını ve güvenliğini koruma amacıyla alınan önlemlerin tamamıdır. İş sağlığı ve güvenliğinin önemi, çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlığını koruyarak iş kazalarını ve meslek hastalıklarını en aza indirmesinden gelir. Bu alanda yapılan çalışmalar ve önlemler, sadece çalışanların değil, işverenlerin de uzun vadede yararına olur” İfadelerini kullandı.
‘MAALİYET DÜŞÜRMEK İÇİN’
Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanında farkındalığın artmasına rağmen uygulamada eksiklerin olduğunu ve aynı zamanda denetimlerin yapılsa da yetersiz kaldığını dile getiren Ant şunları kaydetti: “Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği konusuna dair farkındalık her geçen gün artsa da, uygulamada hâlâ önemli eksiklikler bulunmaktadır. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu 2012 yılından bu yana mevcut olsa da, bu kuralların tam olarak uygulanması konusunda çeşitli zorluklar yaşanmakta ve bazı iş yerlerinde ihmaller görülmektedir. Bazı işletmeler, İSG tedbirlerini almaktan kaçınarak maliyetlerini düşürmeye çalışabiliyor. Ancak bu durum, hem çalışanların sağlığını tehlikeye atmakta hem de uzun vadede kazaların getirdiği yüksek maliyetlere yol açmaktadır.”
‘EĞİTİMDE EKSİKLER VAR’
“İş sağlığı ve güvenliği denetimleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenli olarak yapılsa da, bazı sektörlerde ve bölgelerde denetimlerin yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu durum, özellikle inşaat ve madencilik gibi yüksek risk taşıyan sektörlerde kazaların artmasına yol açabilmektedir. OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) firmalarına denetim konusunda yetki verilmelidir. İş güvenliği uzmanları, gerçekleşen iş kazalarından sorumlu tutulmamalıdırlar. Çalışanlara yönelik iş güvenliği eğitimi konusunda eksiklikler yaşanıyor. Özellikle çok tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde çalışanların İSG konusunda daha iyi eğitilmesi gerekiyor.”
‘YASAL ZORUNLULUK ÖTESİNDE’
Konuşmasının devamında İSG alanında yaşanan zorluklar ve geliştirilmesi için atılabilecek adımlar hakkında konuşan Ant iş verenlere de tavsiyeler vererek şunları söyledi: “Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde, işverenler ve çalışanlar İSG’nin önemini yeterince anlamayabiliyor. Bu bilinç eksikliği, iş güvenliği kurallarına uyumun düşük olmasına ve kazaların artmasına yol açabiliyor. İşverenler çalışanların sağlığını ve güvenliğini önemseyen bir iş yeri kültürü oluşturmalıdırlar. İSG’nin yasal bir zorunluluk olmasının ötesinde, çalışanları koruyan bir sorumluluk olarak ele alınması önemlidir. İSG sadece işverenin değil, tüm çalışanların sorumluluğudur. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uymak ve başkalarını da bu konuda teşvik etmek, iş yerindeki güvenlik kültürünü güçlendirir.”
‘TİCARİ KAYGILAR GİDERİLMELİ’
“Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği danışmanlığı OSGB'ler aracılığı ile yapılmaktadır. OSGB'ler iş sağlığı ve güvenliği danışmanlığı işleri için pazarlama, tahsilat sorunu, ticari beklenti gibi kaygılar taşıdığı sürece İSG'nin geliştirilmesi pek mümkün gözükmemektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı danışmanlık ve denetim yapması için OSGB'lere direkt iş yeri ataması yapıp denetleme yetkisi vermelidir. OSGB'ler ödeme konusunda denetleme yaptığı iş yerleri ile karşı karşıya gelmemelidirler. Finansal ve ticari kaygıların olduğu bir denetleme ortamında iş sağlığı ve güvenliğinin geliştirilmesinden bahsedilemez.”
Oğuzhan BOZAĞAÇ