Aksu Altıntaş Mahallesi’yle ilgili imar sorununun çözümü için Aksu Belediyesi tarafından, 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nin arifesinde Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen yetki meselesi geçtiğimiz günlerde iki CHP’li belediyenin başkanları arasında ipleri germişti. CHP’li Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım, şehirleşmenin hızlı bir ivme kazandığı Altıntaş Mahallesi’nin yeniden ilçe belediyesine devredilmesinin CHP’li Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedildiğini belirterek, Başkan Böcek’e yönelik zehir zemberek açıklamalarda bulunmuştu. Aksu Meclisi’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek için, “Milyar dolarların üzerine oturmuş! Gurk basmış tavuk yumurtasının üzerinden kalkar mı? Ne güzel sıcacık yumurtasının üzerine oturmuş” ifadelerini kullanan Yıldırım, buna yönelik haberlerin çıkması üzerine anında çark edip Böcek’ten özür dilemişti. Yıldırım’ın, sözlerinin bağlamından koparıldığını iddia ederek basını suçlamıştı.
FATURAYI BÖCEK’E ÇIKARDI
Aktif siyaseti bıraktıktan sonra kent gündemine ilişkin düşüncelerini sosyal medya üzerinden paylaşarak gündem oluşturan deneyimli siyasetçi Dr. Mustafa Reşat Oktay, şu sıralar kamuoyu gündeminde olan bu meseleyi de es geçmedi. Oktay, sosyal medya hesabından ‘Altıntaş hikayesi’ başlığıyla yaptığı paylaşımda, sorunun çözümü noktasında Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel’in kilit bir rol oynadığını fakat 2019 yerel seçimlerini kazanan Muhittin Böcek’in, altyapı yapılmadan plan notu değişikliğiyle bolca inşaat ruhsatı düzenleyerek bölgeyi sorun yumağı ile karşı karşıya getirdiğini öne sürdü. Oktay, paylaşılamayan Altıntaş Mahallesi’ne ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “Bu bölge de serüven 1984 yılında başlıyor. Devlet arsa üretimi için kooperatifler vasıtasıyla hazine arazilerini, belediyelerin imar yapması koşuluyla tahsis yapma imkanı ile dağıtır. Bölgede pek çok kooperatif kurulur. Bunlar üye yaparak tahsisler almaya başlarlar. Bu dönemde Çalkaya Belediyesi yetkilidir. Hızla bu bölgede aile bireylerini üye yaparak çok sayıda sözde kooperatif tahsis alırlar. Tabi ki bu tahsisler imar görmüş arazilerden yapılır.”
‘23 YIL KADERİNE TERK EDİLDİ’
“Süreçte Çalkaya Belediyesi usulsüz tahsis ve usulsüz imar uygulamaları yaptığı yargı kararlarıyla sabittir. Parklardan, yollardan parsel ihdasları oluştururlar. Sahte encümen kararları yargı tarafından tespit edilmiş, ilgililer yargılanmış, ceza almışlardır. 1998 yılında İçişleri Bakanlığı teftişleri ve yargı kararları sonrasında Hazine ve Maliye Bakanlığı konuya müdahil olarak bölgede tahsisi yapılan ve tapuları tescil edilen tüm arsalara imar kanununun 18. ve 21. maddelerine muhalefet nedeniyle yapılaşma şerhi koydurmuştur. Bu nedenle tapu şerhlerinden dolayı yapılaşma olamamıştır. Pek çok malik arsasını şerhli haliyle ve düşük bedelle satmak zorunda kalmıştır. Bu parsellere de daha sonra Çalkaya Belediyesi yerine kurulan Aksu Belediyesi yapılaşabilmesi için imar çapı dahi düzenleyememiştir. Bölge bu hali ile 2017 yılına kadar kaderine terk edilmiş halde kalmıştır.”
‘BÜYÜKŞEHİR ÇÖZÜM ÜRETTİ’
“2017 yılında Menderes Türel başkanlığında Hazine ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile bu bölgenin mülkiyet sorununun çözümü için masaya oturulmuştur. Hazine ihdasen gasp edilen arazilerini geri istemektedir. Tapu tescil iptal davaları olmadığından dolayı hazineye geri verecek arazi de yoktur. Ne yapılacaktır? Maliye muhatap olarak kendisine Büyükşehir Belediyesi’ni talep etmektedir. Aksu Belediyesi’ni muhatap kabul etmemektedir. Çünkü nazım planlamalar dahil pek çok planlama yapılma ve bunlara göre de uygulama yapılma zorunluluğu vardır. Maliyenin kaybettiği arazilerin imar karşılığı yapılaşma imkanları mevcutta kalan hazine parsellerine ilave edilmek zorunda kalınacaktır. Bu işlemlerin yapılabilmesi ve hazineye pay aktarımı için tüm parsellerden yüzde 5 kesinti yapılacak ve bu miktar kadar arazi maliye hazinesine bırakılacaktır. İşte uygulamada hazine bu arazilerini istediği konumda verilmesini de talep etmektedir. Bu talepler yerine getirilirken mevcut parsellerin 0.70 emsal oranları korunurken, ihdas edilen hazine parsellerine daha önce kaybettiği parsellerin emsalleri de ilave edilecektir. Bu nedenle çözüm sonrasında mevcut parsellerdeki emsaller kısmen korunurken hazine parsellerinde 2.5 emsal yüklemesi yapılabilmiştir. Bu uygulamalar yapılırken bölgede ada bazında hisseli uygulama yapılarak yeni tesciller oluşturulmuştur. Tüm işlemler yapıldıktan sonra hazine tesciller üzerindeki şerhleri kaldırmış ve yapılaşmanın önü açılmıştır. Başlangıca dönersek Maliye hazinesinin talebi doğrultusunda Aksu Belediyesi bölgedeki tüm tasarruf ve yetkilerini Büyükşehir Belediyesi’ne devretmiştir.”
‘ÇÖZÜMDE ASLAN PAYI TÜREL’İNDİR’
“Böylelikle ağır bir sorun çözülebilmiştir. Bu sorunun çözümünde Aslan payı Menderes Türel’indir. 2019 yılında Bay Böcek seçildiğinde hiçbir emek ve katkısının bulunmadığı bölgede altyapı yapılmadan inşaat ruhsatı verilmeyeceği plan hükümlerinde olmasına rağmen plan notu değişikliği ile bölgeye bolca inşaat ruhsatı düzenlemiş, bölgeyi sorun yumağı ile karşı karşıya getirmiştir. Burada Aksu Belediye Başkanı bulanık suda balık avlamaktadır. İlçe başkanı olarak aynı partili bir belediye başkanıdır. Yapması ve takip etmesi gereken Büyükşehir Belediyesi’nin ve ASAT kurumunun, bölgenin ana arter yol, kaldırım, kanalizasyon, arıtma, yağmur suyu direnajı gibi altyapı gereksinimlerinin inşaat ve iskan başlamadan yapılmasını sağlamak için önderlik yapmaktır. Bu arada haberleşme, elektrik gibi yatırımların da takipçisi olmalıdır. Yapması gereken budur.”
EMRE ARKIN