Haziran 2023’te, teşvik alan otel yatırım sayısı bir önceki yıla göre yüzde 55 azaldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre bu düşüş, yeni otel yatırımlarında yüzde 45,5, otel yenilemelerinde ise yüzde 66,7 oranında gerçekleşti. Toplam proje sayısı Haziran ayında 40’tan 20’nin altına gerilerken, bütçelenen yatırım miktarı 7 milyar TL’den 2,7 milyar TL’ye kadar düştü. Yeni otel yatırımlarına ayrılan bütçe de 3,7 milyar TL’den 2,4 milyar TL’ye geriledi.
TRENDİN SONU MU?
2023’ün ilk yarısında, toplam proje sayısı 204 adetle aynı kalmış olsa da bütçelenen yatırım miktarı yüzde 5,5 artarak 22,5 milyar TL’ye ulaştı. Yeni yatırım bütçeleri yüzde 38’lik bir artışla 16,5 milyar TL’ye çıkarken, yenileme yatırımlarının bütçesi yüzde 36 azalarak 5,9 milyar TL’ye düştü. Haziran ayındaki düşüş, yılın ilk beş ayında gözlemlenen hızlı büyüme trendinin sona erip ermediği sorusunu gündeme getirdi.
STOĞA 3 BİN 150 YATAK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, teşvike bağlanan otel yatırımlarını açıkladığı ve Resmi Gazete’de de yayımlanan tebliğe göre, haziran ayında 14’ü komple yeni 4’ü de modernizasyon olmak üzere toplam 18 otel yatırımı teşvike bağlandı. Teşvike bağlanan konaklama sektörü yatırımlarının toplam tutarı 2 milyar 657 milyon lira olurken, bunun 2 milyar 444 milyon lirasını yeni oteller, 212 milyon lirasını da yenileme yatırımları oluşturdu.
Yeni yatırımlar hayata geçtiğinde, Türkiye’deki otel yatağı stoğuna yaklaşık 3 bin 150 yatak daha eklenmiş olacak.
KEMER’E 1.250 MİLYARLIK OTEL
Haziran ayında en büyük teşvik ise Antalya’nın Kemer ilçesinde yapılacak yeni otele verildi. Alanya’daki Long Beach’in de yatırımcısı olan Hayat Sağlık Hizmetleri Yatırım İşletmecilik Taahhüt Ticaret ve Sanayi AŞ, 1 milyar 250 milyon lira yatırımla Kemer’e 988 yataklı 5 yıldızlı bir otel inşa edecek.
İşte teşvike bağlanan yeni otel yatırımları
*Merkinos Turizm 155 milyon TL yatırımla Bursa’ya 4 yıldızlı 220 yataklı,
*SNG Otelcilik 135 milyon TL yatırımla İstanbul’a 5 yıldızlı 171 yataklı,
*Belis Turizm 60 milyon TL yatırımla Kahramanmaraş’a 3 yıldızlı 162 yataklı
*Muhittin Can Oğulları Turizm 90 milyon TL yatırımla Mardin’e 3 yıldızlı 154 yataklı,
*Habitat Turizm 146 milyon TL yatırımla Çanakkale’ye 4 yıldızlı 258 yataklı,
*NŞ İnş. Turizm 46 milyon TL yatırımla Mersin’e 4 yıldızlı 132 yataklı,
*HFS Tur İnş. Turizm 41 milyon lira yatırımla Ankara’ya 3 yıldızlı 130 yataklı,
*Özgezgin Gıda Turizm 11 milyon TL yatırımla Edirne’ye 3 yıldızlı 46 yataklı,
*Betül Özkan 4 milyon TL yatırımla Afyon’a 14 yataklı özel konaklama tesisi,
*Bilgin Elektrik Elektronik 122 milyon TL yatırımla Bolu’ya 4 yıldızlı 160 yataklı,
*Teleses Telekominikasyon 75 milyon TL yatırımla Muğla’ya 4 yıldızlı 152 yataklı,
*Hayat Sağlık Hizmetleri 1 milyar 250 milyon TL yatırımla Antalya’ya 5 yıldızlı 988 yataklı,
*FEB İnş Turizm 212 milyon TL yatırımla Ankara’ya 4 yıldızlı 462 yataklı,
*MŞK Turizm 97 milyon TL yatırımla Diyarbakır’a 4 yıldızlı 120 yataklı otel yapacak
Haziran ayında teşvike bağlanan modernizasyon yatırımları
*Dağıstan Turizm 12,5 milyon lira yatırımla İstanbul’daki 3 yıldızlı 96 yataklı oteli,
*Visaport Turizm 95 milyon TL yatırımla Kahramanmaraş’taki 5 yıldızlı 236 yataklı oteli,
*Marmara Ulusl. Tic. 99 milyon TL yatırımla Aydın’daki 5 yıldızlı 546 yataklı oteli,
*Tırsanlar Yapı Malz. 5,7 milyon TL yatırımla Antalya’daki 5 yıldızlı 375 odalı oteli modernize edecek.
HABER MERKEZİ
TURİZM
Yayınlanma: 21 Ağustos 2023 - 16:36
Turizmde hızlı büyüme durdu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre bu yılın haziran ayında teşvik alan otel yatırımları önceki yıla oranla yüzde 55 azaldı.
TURİZM
21 Ağustos 2023 - 16:36