Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar ve yüksek enflasyonla birlikte baş gösteren ilaç sıkıntısı, krize dönüştü. Sosyal medyada, ‘ilaç yok ve ilaçlar karaborsada’ paylaşımları her geçen gün biraz daha artmaya başladı. Yaşanılan sıkıntılar hakkında yöneltilen sorulara cevap veren Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, “Artan enflasyon oranları nedeniyle ilaç yokluğunu günümüzde çok fazla yaşıyoruz. Yüzde 7’lerde olan ‘ilaç yok’ oranı bugünlerde yüzde 25’lere çıktı. Birçok ilacı bulup hastamıza teslim edemiyoruz. Şu anda ilaç üreticisinin bir zam beklentisi var. Bu konuda ilgili kurumlarla sürekli görüşme halindeler ve cevap bekleniyor, biz de bekliyoruz. Tabii ki ilacın zamlanması kamu maliyesi açısından hepimiz etkileyen bir durum fakat bizim tek isteğimiz var vatandaşımıza ilacına ulaştırabilmek” dedi. Sosyal medya platformlarında bazı ilaçların bulunamaması ve çeşitli yollarla fahiş fiyatlara satışlarının yapıldığı iddiaları ve bu doğrultuda Türk Eczacılar Birliği olarak planlanan çalışmalara da değinen Erçin şöyle devam etti:
“ÜRETİME ENFLASYON ENGELİ’
“İlaç yoklukların birçok sebebi var. Başta fiyatlandırma politikası ki, biz buna ilaç fiyat kararnamesi diyoruz. Bununla ilgili mevzuatın düzenlenmesi gerekiyor çünkü artan enflasyon oranı nedeniyle üretici zor durumda ve ilacı üretip ne yazık ki piyasaya sunamıyor. İlaç fiyatlarının aslında eczane ve halka ilaç sunumu ile hiçbir ilgisi yok. Biz ilacın vatandaşa ulaştırılması ile ilgileniyoruz ve bir şekilde bu fiyat kararnamesinin düzenlenmesini ve de ilaçların artık bulunabilir olmasını istiyoruz. Yüzde 25 ilaç yokluk oranı gerçekten çok yüksek bir oran. Bu oranda vatandaşların tedavi olması ve doktorların da bunu takip etmesi mümkün değil. Bu durumda olan yine vatandaşımız oluyor ve eczane mezadı dolaşıp ilaçları aramak zorunda kalıyor.”
‘ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ’
“İlaç yokluklarını azaltmak ve sağlık sistemini daha iyi çalışır hale getirmek için birliğimizin yani Türkiye eczacılar birliği ve 56 bölgede hizmet veren eczacı odamızın yöneticilerinin birçok fikri var. Bu konuda ilgili kurumlara, bakanlıklara sorunlarımızı aktararak sistemimizin daha iyi çalışması için birçok öneri hazırlıyor ve sunmak istiyoruz. İlaç yokluğunu gidermek adına ve birçok konu hakkında çalışma yapılmasını istiyoruz. Amacımız daha verimli çalışan bir sağlık sistemini hayata geçirmek bu konuda üzerimize düşen görev neyse de yapmaya hazırız.”
‘CEZALAR CAYDIRICI OLMALI’
“İlaçların mevzuat gereği internette ya da eczane dışında bir ortamda satılması yasak. Bununla ilgili katı bir mevzuatımız var fakat tabii ki biz de karşılaşıyoruz. İnternet ortamında web sitelerinde ya da yazışma uygulamaları gibi birçok sosyal paylaşım programlarında ilaç satıldığı ile ilgili tespitlerimiz oluyor. Bu konuda hemen gerekli işlemi yapıyoruz ve gerekli mercilere, savcılık makamına durumu bildiriyoruz. Tabii ki bu konuda cezaların da caydırıcı olması lazım ki buna kimse teşebbüs edemesin. Bu konuda çalışmalar var ve bu çalışmaların bir an önce sonlanmasını biz de umutla bekliyoruz. Vatandaşlarımıza sürekli bu konuyla ilgili çağrıda bulunuyoruz kesinlikle eczane dışından ilaç almasınlar. Eczane dışında satılan ilaç ya sahtedir ya da uygun koşullarda saklanmamıştır. Bu nedenle kesinlikle bu yolla ilaç almasınlar.”
Oğuzhan BOZAĞAÇ