‘Vergide Adalet’ çağrısının 34’üncü haftasında Karşıyaka ASM’de açıklamalarda bulunan SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer, “Sadece vergide değil, sağlıkta çeteleşmeye, ticarileşmeye, sağlık çalışanına durmak bilmeyen şiddete ve bunu besleyen aile hekimliğinde eziyet yönetmeliği gibi baskıcı mevzuat ve uygulamalara karşı mücadele ediyoruz” dedi. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye’deki asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamalara da tepki gösteren Taşer, “IMF’nin, çalışanların ücretlerine az artış yapın, halktan çok vergi alın talimatına karşı sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı. Son olarak 2025 yılı bütçe teklifinin TBBM’de görüşüleceğini belirten Taşer şu şekilde konuştu:
‘GELİR KAYBI KAÇINILMAZ’
“Ekonomist Prof. Dr. Aziz Çelik 2025 yılı bütçe teklifi için yayınladığı makalesinde, ‘Bütçe teklifine göre vergi gelirleri artışı beklentisi yüzde 46,5 olacağı öngörülürken, düşük harcama ifadeleriyle yüzde 46 büyüyen toplam kamu personelinin bütçedeki payı yüzde 29,7’den yüzde 26,5’a düşürülecek.’ İfadesiyle ücretli kesimin daha fazla gelir kaybına uğraması kaçınılmaz olacağı anlaşılıyor. Çelik aynı makalede vergi adaletsizliği ile ilgili yorumunda ise, ’Vergi gelirlerinin bileşimine bakıldığında mal ve hizmet üzerinden alınan vergilerin giderek artarak toplam vergi gelirlerinin yüzde 70’ine yaklaştığı görülmektedir. Dr. Çelik vergide ve gelirde adaletsizliğin yakıcılığına dikkat çekmiş, önümüzdeki yıl ücretli kesimin daha da fakirleşeceği öngörüsünde bulunmuştur.”
‘UYARI DİKKATE ALINMALI’
“IMF in asgari ücret artışı için ‘öngörülen enflasyona göre asgari ücreti artırın’ önerisine karşılık 118 iktisatçının yaptığı ortak açıklamada: Dar gelirli vatandaşların ve asgari ücretle çalışanların ekonomik olarak daha kırılgan hale geldiği ve yaşam standartlarını ciddi ölçüde düştüğü belirtilerek, Temmuz’da asgari ücret artışından kaçınılması ve 2025'te öngörülen artışın gerçekleşen enflasyon yerine yüzde 25'lik beklenen enflasyon oranı baz alınarak belirlenmesi planının kaygı verici olduğu, asgari ücretlilerin alım gücünün korunmasının sosyal devletin bir gerekliliği olduğu’ uyarısı önemlidir ve dikkate alınmalıdır.”
‘MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ’
“Eziyet yönetmeliğine karşı tüm çalışanlar ve örgütler ortak mücadele etmeye kararlı. Dr. Kaan Taşer 29 Ekim günü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine de değinerek yönetmeliğe karşı mücadele çağrısı yaptı. Kaan Taşer ‘Aile hekimliği eziyet yönetmeliği çalışanların ve bağlı oldukları tüm örgütlerin karşı duruşuna rağmen dün gece ansızın yayınlandı. Yönetmeliğin iptali için mücadele etmeye devam edeceğiz. Aile hekimliği eziyet yönetmeliğinin iptali için, şiddetin bitmesi için, halkımızın canı ve sağlığı için, çalışanların vergide ve gelirde adalet talebi için, mesleğimize ve emeğimize sahip çıkmak için mücadele etmeye çağırıyoruz’ dedi.”
‘TALEBİMİZ YÜZDE 15’
“Vergide adalet talebimiz yüzde 15. Yüzde 35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz. Adaletsiz vergi uygulamasına karşı her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi talebimizi yarın TBMM’de başlayacak bütçe görüşmelerinde dikkate alınmasını istiyoruz. Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak 34 haftadır sürdürdüğümüz ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ eylemlerimizi taleplerimiz karşılanana dek her Çarşamba sürdüreceğiz. Gelirde ve Vergide Adalet sağlanması, toplumun sağlık ve yaşam hakkı, sağlık çalışanlarının hakları, sağlıkta çetelere ve baskıcı mevzuatlara karşı söz söylemeye mücadele etmeye devam edeceğiz.”
Oğuzhan BOZAĞAÇ