Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, et piyasasındaki durgunluk, artan maliyetler ve küçük esnafın yaşadığı sıkıntılara dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Hem zincir marketlerle hem de son dönemde hızla yayılan belediye satış noktalarıyla rekabet edemez hale geldiklerini hatırlatan Yardımcı, “Belediyeler bizimle neden yarışıyor?” diye sordu. Belediyelerin Türkiye genelinde açtığı et satış reyonlarına sert sözlerle tepki gösteren Yardımcı, “Ankara’dan İstanbul’a, Aydın’dan Denizli’ye kadar birçok belediye kendi satış noktalarını açtı. Belediyeler halkına hizmet üretmesi gerekirken bizimle rekabete giriyor. Üstelik bunu bizim verdiğimiz vergilerle yapıyorlar. Bu adil değil. Belediyeler kasap oldu” şeklinde konuştu.
‘ALIM GÜCÜ KALMADI’
Ramazan Bayramı sonrası et satışlarında ciddi bir durgunluk yaşandığını ifade eden Başkan Yardımcı, “Piyasada bir sessizlik hâkim. İnsanlar artık et alamıyor çünkü alım gücü kalmadı. Fiyatlar eskisi kadar artmadı ama cebe giren para azaldı. Etimiz var, ürün var ama alacak müşteri yok” dedi. Eskiden günlük 100 kilo et satan bir kasabın bugün 70 kilo, hatta bazı günler 50 kilo bile satamadığını belirten Yardımcı, “Hiç satış yok diyemem ama işler artık eski işler değil. Piyasa dengesi tamamen bozulmuş durumda” ifadelerini kullandı.
‘İTHALET SATIYORLAR’
Osman Yardımcı, özellikle zincir marketlerde satılan ithal etlerin küçük esnafı zora soktuğunu vurgulayarak, “Bu marketler ithal et satıyor ama üzerinde ithalat ibaresi yok. Vatandaş sadece fiyata bakıyor. Onlar kıymayı zararına satıyor, çünkü başka ürünlerle zaten kâr ediyorlar. Küçük esnafın böyle bir imkânı yok. Biz sadece et satarak ayakta durmaya çalışıyoruz” dedi. Kasap esnafının karşı karşıya kaldığı en büyük sıkıntılardan birinin de artan maliyetler olduğunu söyleyen Yardımcı, “Dükkan kiraları arttı. Elektrik faturası zamlandı. İşçi maliyetleri yüksek. Bu yükün altından küçük esnaf nasıl kalksın?” ifadelerini kullandı.
‘ADİL REKABET İSTİYORUZ’
Et fiyatlarının sanıldığı kadar yüksek olmadığını da sözlerine ekleyen Yardımcı, özellikle bazı ürünlerdeki yüksek fire oranına dikkat çekti. “Vatandaş gelip pirzola alıyor ancak bu üründe yüzde 30 fire var. Kemiksiz isteyen bir müşteriye kuzu eti 900 liraya mal oluyor. Kuzu kol 650-700 TL, kuzu but 750 TL ama fire oranı arttıkça maliyet katlanıyor” dedi. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen geleceğe dair umutlu olduklarını dile getiren Osman Yardımcı, “Zor bir dönemden geçiyoruz ama umudumuzu yitirmedik. Önümüzde bir ışık var. Biz işimizi severek yapıyoruz. Yeter ki adil rekabet ortamı olsun, biz her zorluğun altından kalkarız” diyerek sözlerini tamamladı. (www.akdenizmanset.com.tr)
---