Emek ve Demokrasi Güçleri, Gaziantep Başpınar işçilerin in grev hakkının yasaklanmasına ve BİR TEK SEN Başkanı Mehmet Türkmen'in tutuklanmasına tepki göstermek için Attalos Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Grup adına açıklamayı okuyan KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İlhan Karakurt, Antep Başpınar Organize sanayi Bölgesi’nde çalışan binlerce işçinin insanca yaşayacak ücret talebi ile başladığı iş bırakma eylemlerinin önce valilik tarafından yasaklandığını belirtti. Ardından da Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in ifadesi alınmadan, doğrudan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilerek tutuklandığını söyleyen Karakurt, "Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor. Besleme basın devreye sokuldu. Valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi. İşçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi. Hiçbirinden sonuç alınamayınca hukuksal dayanağı olmayan bir ‘suç icadı’yla sendika başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı. Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, Bir Tek Sen Genel Başkanı Mehmet Türkmen'e karşı yapılan bu tutuklama kararını protesto ediyor ve Türkmen’in bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz" diye konuştu.
'EMEĞE KARŞI OPERASYON’
Bu kararın Türkiye'deki işçi sınıfı başta olmak üzere bütün emek ve demokrasi güçlerine yönelik sürdürülen operasyonun bir parçası olduğunu ileri süren İlhan Karakurt şöyle devam etti: "Tek Adam rejimi bilmelidir ki Türkiye işçi sınıfının tarihi sendikalara ve işçi haklarına dönük saldırılara karşı zafer kazanan direnişlerle de doludur. Bugün de kanunlara işçilerin lehine olan ne varsa, işçi sınıfı mücadeleyle kazanmıştır. Türkiye işçi sınıfına grev hakkını hediye eden KAVEL direnişi; sendikal hakların engellenmesine karşı sokakları dolduran 15-16 Haziran direnişi, Antep'e sigorta hakkı getiren Ünaldı direnişi bunların örnekleridir. Bugün de Başpınar işçileri grev ve direniş yasaklarına, sendikal hakların engellenmesine karşı BİRTEK-SEN’e ve Başkan Mehmet Türkmen'e sahip çıkarak gösteriyor. Barajsız sendika, yasaksız grev, güvenceli iş her işçinin hakkıdır. Mehmet Türkmen’in serbest bırakılması, valilik yasağının kaldırılması, Başpınar işçilerinin taleplerinin kabul edilmesi için mücadele bayrağını yükselterek, direne direne, birleşe birleşe kazanacağına inanıyoruz."
'BASKILAR SİZİN, MÜCADELE BİZİM'
"Artık iki Türkiye gerçeğiyle karşı karşıyayız. Birisi AKP ve MHP eliyle sürdürülen Grev yasaklarıyla, gözaltılarla ve yargı kumpası ve siyasi operasyonlarıyla inşa edilmeye çalışılan tekçi ve otoriter bir rejimin kurumsallaştığı bir saray Türkiye'si. Bir de buna karşı emeğine, alın terine, demokratik hak ve özgürlüklere sahip çıkan; ezilen, sömürülen halk kitlelerinin barış içerisinde kardeşçe yaşamak için mücadelesini yürüttüğümüz bağımsız demokratik ve laik Türkiye. Ve inanıyoruz ki 'Tek Adam' rejimininin bu kumpas ve baskı siyaseti kaybedecek. İşçilerin, emekçilerin, ezilenlerin, sömürülen halk kesimlerinin içerisinde yer aldığı emek barış ve demokrasi bileşenlerinin cephesi kazanacaktır. Baskılar sizin, mücadele bizimdir. Onun için diyoruz ki binlerce kişiyi kapsayan bu yeni kumpas davası, kumpas operasyonu, kumpas soruşturması derhal son bulmalıdır, gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Hukukun ve adaletin son kırıntılarının dahi ortadan kaldırıldığı bu baskıları kınıyoruz. Gözaltılarla, kayyumlarla, baskılarla toplumu susturamazsınız. Kayyum darbesinde ısrar edenler, emekçilerin ve halkın sesini kesmeye çalışanlar bilsin ki biz susmayacağız, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Gözaltılar, baskılar, tutuklamalar bizi yıldıramaz." (www.akdenizmanset.com.tr)
---