Basın mensuplarıyla iftarda biraraya gelen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, iftar öncesi üniversite bünyesinde yapılan ve inşaatına başlanan 900 yatak kapasiteli yeni hastaneyi tanıttı. İnşaat alanında basın mensuplarına hastane hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, 2024’ün son aylarında ihalenin yapıldığını belirterek, "Oradaki en önemli kriter bizim açımızdan çok hızlı hastaneyi devralmaktı. 18 ay gibi bir zaman belirlemiştik. İhalede de bu uygun görüldü. 18 ayın sonunda, umuyorum 2026'nın ortalarında en geç hastanemize kavuşacağız. 900 yataklı bir hastane olacak bu. 200-300'e yakın yoğun bakım yatağı olacak. Bizim yola çıkmamızın en büyük nedeni bir, üniversitemizin artık eski bir bina olması vesilesiyle bazı sıkıntılar vardı. İkincisi de yoğun bakım yatakları Antalya'ya yetmiyordu. Hatta birçok sıkıntılı durum yaşadık biliyorsunuz bu anlamda. Birçok hastanemiz var evet ama Akdeniz Üniversitesi'nin yeri çok başka. En karmaşık hastalara Akdeniz Üniversitesi Hastanesi bakıyor. Bu tartışmasız bir gerçek. Bu anlamda bu karmaşık hastaların gideceği başka bir yer olmadığı için ve sadece Antalya bölgesi için de değil, bunu gururla söylüyorum birçok şehirden hasta geliyor bize. Ve çoğunda yoğun bakım ihtiyacı olduğu için bize geliyorlar. Çünkü yoğun bakımın bakımı da farklı ve sonraki süreçte de karmaşık tedaviler de çok başka Akdeniz Üniversitesi'nde. Bu anlamda umuyorum bu bir buçuk yılın sonunda çok ciddi bir ferahlama sağlayacak. Sağlık sektöründe aynı zamanda sağlık turizmine de çok ciddi katkıları olacak. Çünkü yepyeni bir hastane ve daha ferah alanları var, yoğun bakımları daha büyük olacak, daha ciddi yatak sayısı olacak” diye konuştu.
'YEŞİL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR'
Hastanenin birkaç özelliğinden bahseden Özkan, ilkleri yaşadıklarını da vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Birkaç ilki yaşıyoruz. Birincisi sürdürülebilir bir hastane. Yeşil bir hastane. Enerjisini, suyunu en ideal şekilde kullanabilecek bir hastane. Artı, çıkardığımız taşı, toprağı da zemini sağlamlaştırmak için başka bir yerde kullanıyoruz. Bu anlamda her şekilde yeşil ve sürdürülebilir bir hastane olacak ve metrekareye baktığınız zamanda hiçbir alanı boşa harcamadık. Kocaman kocaman alanlar yok. Bu anlamda hem fonksiyonel bir hastane olacak hem de metrekareye baktığımız zaman daha ucuz bir hastane olacak. Yani devlete çok ciddi bir katkımız olduğunu düşünüyorum. Çok önem verdik. Aldığımız paranın fonksiyonel olarak çok ciddi getirisi olsun diye uğraştık. Bunu hem dış tasarım hem e iç tasarımda buna uğraştık. O anlamda umuyorum 18 ay sonunda bunu hep beraber göreceğiz. Yeni hastanenin sadece hastanemize değil, Antalya'ya çok ciddi katkısı olarak. Çünkü çok sektör bundan da faydalanacak. İşte oteller, restoranlar, marketler, eczaneler gibi. O nedenle sadece Akdeniz Üniversitesi değil, etrafındakiler de faydalanabilecek."
'ANTALYA İÇİN BÜYÜK KAYIP'
"Bin 200 yataktan 2 bin 100 yatağa çıkacağız. Şu anda 120 yoğun bakımımız varken bunu 300-330'a yaklaştıracağız inşallah. Bu bakımdan çok ciddi bir artırıma gidiyoruz. Önceki binalarımızdan bazıları depreme dayanıklılık durumuna göre yıkılacak bir kısmı da revize edilecek. Çok güzel bir kompleks olacağını düşünüyorum. En büyük sıkıntımız çocuk hastanemizin olmaması. Geriye kalan binaların büyük bir kısmı çocuk hastanesi olarak kullanılacak. Çocuk hastanesinin olmaması Antalya gibi bir şehir için büyük kayıp. O açıdan da bir kazanım olacak bizim için. Yakın zamanda hasta yakınlarımız için faaliyete geçen konukevimizden de herkes memnun kaldı. O anlamda da güzel geri bildirimler oluyor. Zamanı geldiğinde onunla ilgili ekstra bir artırımla ilgili çalışmamız olabilir." (www.akdenizmanset.com.tr)