Tükonfed başkanı Aydın Ağaoğlu şunları anlattı: “Örneğin Hürriyet gibi kamuoyunda en güvenilir yayın organlarından birinin sahte adresinin açılması ve burada paylaşımların yapılması, kurumu güvenilir bulan ve sahte adresi fark etmeyip buradaki bağlantıları açan tüketici için ciddi risk oluşturur.”
CANKURTARAN İHMALİ ÖLDÜRÜYOR
Kısırkaya’da Bir Kişi Daha Boğuldu: Cankurtaran İhmali Açıkça Ortada! Ölüm Plajı olarak adlandırılan Sarıyer Kısırkaya’da geçtiğimiz hafta 1 polis memuru yaşamını yitirmişti. Aynı plajda bugün de Ali Topçu adlı kişi hayatını kaybetti.
Sarıyer Söz Gazetesinde yer alan haber Cankurtaran ihmalleri ortaya koydu.
Mesai saatleri içerisinde gözlem noktalarından ayrılmamaları ve vatandaşı sürekli gözlemlemeleri gereken cankurtaranlar gözlem noktalarında bulunmuyor. Vatandaşın şikayeti üzerine gözlem noktalarına gittiğimizde de 3 cankurtaran noktasında da cankurtaranlar bulunmuyordu. Cankurtaranların bulunduğu bölge denize en az 250-300 metre uzaklıkta. Vakayı fark edip olay yerine giderken belki de dakikalar sürüyor. Denizde hayatta kalma mücadelesi veren vatandaşlar ise cankurtaran ihmali nedeniyle dakikalar kaybediyor.
E-TİCARET FİRMALARI VERGİ TOPLAYACAK
Hükümet, vergi kayıplarının önüne geçmek adına çalışmalarını genişletiyor.
Bu kapsamda e-ticaret platformlarına vergi toplama yetkisi verilerek e-ticaret platformlarının “ön tedarik” yoluyla 300 bin tedarikçiden vergi toplaması sağlanacak.
Vergi güvenliğinin sağlanması ve kayıt dışılığın önlenmesi için Hepsiburada, Trendyol gibi e-ticaret platformlarına devlet adına vergi toplama yetkisi veriliyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar; bu düzenlemenin 1 Ocak 2025 tarihinde doğrudan başlayacağını ve ön vergileme oranını Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceğini söyledi. Bayrakdar, “300 bin mükellef var orada, onlara bir zarar vermiyor bu. Yani, 100 lira alacaksa belki 97 lira alacak, 98 lira alacak, 2 lirası orada kalacak” ifadelerini kullandı.
TURİZM’DE TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Turizm Komisyonu Başkanı ve SAYD Başkanı Mehmet Gem, turizmin sanıldığının aksine iyi gitmediğini belirterek şikayet ve serzenişlerini dile getirdi.
Gem, “Turizmimiz için gerçekten tehlike çanları çalıyor ve bu durum, ortak bir hareket ve ortak bir programla turizm sürecinin yürütülmesi gerekliliğini herkese gösteriyor”
Sayın Bakan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) diye bir ajans kurdu. TGA yönetim kurulunu ağırlıklı olarak otel birlik ve derneklerinin üyelerinden oluşturdu. TGA yönetim kurulunda sadece 1 tane turizm seyahat acentası temsilcisi var, TÜRSAB Başkanı Sayın Firuz Bağlıkaya Danışma Kurulunda. Kendisini herhalde kamuoyuna bakın biz TGA yönetimine TÜRSAB Başkanı’nı da dahil ettik demek için böyle bir yöntem izlediğini düşünmekteyiz, TÜRSAB Başkanına bu zamana kadar bir şey danışıldığını da tahmin etmiyorum. Onun haricinde herhangi bir şekilde turizm seyahat acentalarına turizmin pazarlanması ve satışıyla ilgili hiçbir konu, soru sorulmadığı gibi açık söylemek gerekirse birliğimizin üyesi olan Sayın Bakanımızın maalesef TÜRSAB’la hiçbir şekilde bu konuda bir iş birliği bulunmamaktadır. Bundan da çok ciddi anlamda şikayetlerimiz ve serzenişlerimiz var” ifadelerini kullandı.
GEM: YERLİ TURİST YURTDIŞINI TERCİH EDİYOR
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Turizm Komisyonu Başkanı Mehmet Gem,Türkiye’de artan fiyatlar nedeniyle vatandaşların daha uygun fiyatlı Yunan Adaları’na yoğun talep gösterdiğini söyledi.
Tüketiciler, Yunan adalarını , başkalarının bilgisine veya önceki deneyimlerine dayanarak, Türkiye’de olduğundan çok daha uygun fiyata tatil yapabileceklerine inandıkları için seçtiler. Şimdiye kadar Yunan adalarını ziyaret eden hiç kimseden herhangi bir şikayet duymadık. Belli bir memnuniyet seviyesi var gibi görünüyor. Eğer konaklama ücretleri veya dışarıdaki mekanlardaki hizmetler ve fiyatlar hakkında herhangi bir şikayet olsaydı, bunları kesinlikle orada bulunan tüketicilerden duyardık.
Özellikle hafta sonları yaşanan trafiğe bakıldığında adalardaki otel ve pansiyonların dolu olduğu, araç kiralamak isteyenlere ise bir sonraki hafta için tarih verildiği duyuluyor.
RESTORANLARDA MENÜ OYUNU
Yasal zorunluluğa rağmen bazı restoranlar ne müşterisine menü veriyor ne de kapısına tabela asıyor. “Yeni menü basıyoruz. QR kod sisteminde sorun var” gibi bahanelerle vatandaşları oyalayan restoranlar, sürpriz hesaplar çıkarıyor.
Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü, Ticaret Bakanlığı’nın restoran ve kafelerdeki fahiş fiyatla mücadele için çıkardığı yasayı hatırlatarak, “Ancak bazı işletmeler arkadan dolanmanın yolunu buluyor. Bize de bu konuyla ilgili yüzlerce şikâyet geliyor. Kapıdaki tabela ile menüdeki fiyatı farklı koyuyorlar. Bazı tüketiciler bunu fark edip şikâyet ediyor ancak bazıları görmüyor. Aynı zamanda masada QR kod oluyor ancak ürünü yazıp fiyatı yazmıyorlar. Yani siz sadece seçeceğiniz ürünü görüyorsunuz ancak ürün fiyatını bilmiyorsunuz” dedi. Tüketicilerin kesinlikle menü istemesini, menü yok diyen işletmeleri şikâyet etmesini öneren Güllü, “Bir de masada, kasada ya da tabelada farklı fiyat varsa kanunen tüketici lehine olan fiyat uygulanır. Tüketiciler böyle durumlarda haklarını arasın, tüketici hakem heyetine şikâyet etsin” ifadelerini kullandı.
Tüketici Başvuru Merkezi
Hazırlayan: Av. Hatice Kübra KASAPÇI
---