Her anne güzeldir. Her anne çocuğuna prensestir. Her anne Dünya’nın en cesur yüreklisidir. Anneler gününde sadece annemi anlatmak haksızlık olacaktır. Tüm anneleri kucaklayarak annelerimizin fedakarlıkları önünde bir kez daha saygıyla eğildiğimi belirtmek istiyorum. Dünkü çocukluk yıllarımızın bir rüzgar gibi geçip gittiğini bugünlerde anlayabiliyorken, yitip giden yıllarda cebimizde kalan güzellikleri ancak dile getirebiliyoruz. Çünkü kirlendikçe dünya bizim o geçmişte ki yaşanmışlıklara daha çok ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. O yüzden Anneleri ve annemizi anlatmaya başlarken
‘Ben küçükken” diyerek yanımızda ki o büyük gücün bize verdiği hayat tecrübesinin nasıl bu günlere kadar gelebildiğini dile getirmeye sözcüklerin yetmeyeceğini hepimiz biliyoruz.
Ancak…
Eskinin müptelasıyım adeta. Eski derken eski yaşanmışlıklar ve çocukluk yıllarımızın altın günleri. Altın günleri diyorum çünkü paha biçilemez bir dayanışma ve hoşgörü vardı. Yokluk ya da çok şeyleri olmadan insanların nasıl mutlu olunabildiğinin fotoğraflarını çektik o yıllarda annelerimizle. Ne bize denizi özlettiler, ne de kumunda yürümenin hazzını.
-Anne denize gidelim’ dediğimin hengüz 5’nci dakikasında Leğen’e koyulmuş suyun içinde Deniz sefasına nasıl çıkıldığını Annemden öğrendim. Ne becerikli ne kadar da yetenekli. Anne ben uçmak istiyorum dediğim de “Şeytan Uçurtması yaparak” kendimi o uçağın içinde olduğumun duygusunu yaşatma yeteneğine sahipti annem.
-Anne piknik yapıyor herkes. Bende pikniğe gideceğim” dediğim de başıma gelebileceklerin önüne geçmek için 10 dakika da hazırlanan Piknik çantasıyla evimizin bahçesinde yaptığımız piknikler meğer bugünkülerin en güzeliymiş.
Yeşilırmağın taştığı, köprülerin yıkıldı yıkılacak durumlara geldiği günlerde ne eğitimimden geri kalmamı, ne de çantam da kalemimin eksikliğini hissettirdi. Yüklendimi sırtına dizlerine kadar paçalarını sıvayıp okula bıraktığının gücüne şahit oldum.
Annem… Benimle futbol oynadı, tribünden izledi… Babamın eleştirilerine karşı hep yapıcı oldu. Onun bu davranışının verdiği güçle goller attım, kupalar havaya kaldırdım.
Sevgiyi aşıladı. Sevginin her şeyin üzerinde tutulması gerektiğini öğretti. Saygının sevgi de temel olduğunu anlattı. Sonra hayvanları, tüm canlıların sevilmesini, yoksula, ihtiyaç sahiplerine yardım da bulunulmasının bir görev olduğunu..
Şimdi ssesizlik günlerine gebe kaldık. Biz küçükken Annelerimiz bizlerle oyun oynadı. Evet oyundu evet biz çocuklar o altın beyazı ışıklarına gözlerimizi kırparak bakarken bahçelerde…
Kazı yapmak, derine inmek… Mutlu ediyor beni… Geçmiş zamanları böyle bir öykü tadıyla yaşamak hatıraları daha bir anlamlı kılıyor benim için… Ben topğrağımı, akan ırmağı ve bizi iki yakaya ayıran o cennet ırmağını çok sevdim. Dağlara vuran yanını doğduğum kasabanın, bir öykü gibi bir türkü oluşunu Annemle sevdim. Vasıfsız, nedensiz bir kuru sevgi değil beslenen. Beslediğim, büyüttüğüm bir aşkı yıl da bir kez dile getirmek yeter mi.
Yetmezzzzz Anneleri anlatmak… Dünyanın en güçlü insanlarını anlatırken hangi cümleleri onların boyuna eriştirebiliriz ki… Tüm Annelerimizin anneler gününü kutlar ellerinden öperrr öperrr hürmetle selam ederim .