İzmir’de çocuğunun gittiği liselere hazırlık kursunun ek ücret istediğini belirten bir veli, “Dönemin başında anlaşma imzaladık. Aylık 2 bin 800 TL ödüyorduk, sınava kadar bu şekilde devam edecekti. Ancak bu ücret, öğretmenlerin maaşına yapılan zamlar sonucunda oluşan farkın ödenebilmesi için 3 bin 700 TL’ye yükseltildi. Son ay için ise 3 bin 900 TL isteniyor. Kurslarda yılda bir kere ücret belirlenir, ilk defa böyle bir şey duyduk. Öğrendik ki daha önce de benzer şekilde velilerden ücret istenmiş” dedi. Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü ise sözleşmelerin süresi bitene kadar tüketici aleyhine değiştirilemeyeceğini belirtti. Güllü “Sözleşmede ücretlerin arttırılabileceğine yönelik madde varsa önceden hazırlanan ve tüketicinin içeriğine etki edemediği matbu sözleşmelerdeki hükümler haksız şart olarak kabul edilir. Tek taraflı tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan hükümler geçersizdir” dedi. Güllü’nün verdiği bilgilere göre ek ücret istenen veliler, 10 yıl boyunca, haksız olarak ödemiş oldukları bedelleri miktarına göre hakem heyetlerinden ya da Tüketici Mahkemesi’ne başvurarak talep edebilirler.
TOBLERONE ÇİKOLATADAN PLASTİK ÇIKTI
Kent Gıda, İsviçre’den ithal ederek Türkiye’de sattığı Toblerone çikolata için toplatma kararı aldı. KAP’a bildirilen açıklamada “Toblerone Sütlü 100 gr. ürünümüzde yabancı plastik madde bulaşına yol açan münferit bir olay yaşandığı bilgisi teyit edilmiştir” ifadesi kullanıldı.
TARTIŞMA YARATAN OTOPARK ÜCRETİ
İstanbul Laleli’de özel bir otoparkı kullanmak isteyen otomobil sürücüleri 2 saate kadar 340 lira, cip ve minibüs sürücüleri ise 470 lira ödemek zorunda. Otomobillerin günlük park ücreti ise 1020 lira. Aynı otoparkta otomobiller için aylık 10 bin lira abonman talep ediliyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu otopark fiyatlarına bir standart getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ağaoğlu, “Bunlar fiyat belirlerken hiçbir ölçü tanımıyorlar. Ölçü yok çünkü. Mutlaka bir ölçü getirilmeli” dedi.
TİCARET BAKANLIĞI’NDAN ZAMLI EKMEK SATANLARA CEZA!
Ticaret Bakanlığı’na bağlı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu belirlenen ekmek fiyatlarının üzerine çıkan işletmelere 55. 869.477 TL idari para cezası uygulandı. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu 19 Ocak’ta gerçekleştirdiği 35. toplantısında belirlenen fiyat listesinin dışına çıkan işletmelere yönelik Ticaret Bakanlığı denetimlerini gerçekleştirdi.
İNDİRİMLİ FİYAT ETİKETLERİNE YÖNELİK ŞİKAYETLER
Tüketicilerin yıl boyunca indirim kampanyalarına maruz kaldığına ve yoğun kampanyaların sorunları da beraberinde getirdiğine işaret eden, son günlerde mağazalardaki indirimli fiyat etiketleriyle ilgili şikayetlerin arttığını bildirdi. Kılıç, ürünün indirimden önceki fiyatının da mutlaka etikette bulunması gerektiğini belirterek, “Etiket üstüne etiket basılıyor, etiketler incelendiğinde indirim yapılmadığı görülüyor. Tüketiciler, indirim algısıyla yönlendiriliyor. Etiket oyunlarına karşı tüketiciler uyanık olmalı. Reyonlarda büyük puntolarla ‘yüzde 50’ yazılıyor. Aslında ‘yüzde 50’ye varan indirim’ kampanyaları düzenleniyor. Punto oyunlarıyla tüketici yüzde 50 indirim olduğunu düşünüyor, kasaya gittiğinde sorun yaşıyor.” dedi.
VELİ-DER: 1 MİLYON LİRANIN ÜZERİNE ÇIKAN OKULLAR VAR
Özel okul fiyatları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Yıllık ücreti 1 milyon lirayı bulan okulların olduğu belirtiliyor. Özel okul fiyatlarındaki artışın yanı sıra özel okullar velilere, yemek ücreti ve benzeri ek hizmetleri almaya zorlayabilir mi? Çok sayıda velinin merak ettiği konuyla ilgili Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı Ömer Yılmaz açıklama yaptı. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu “Özel okul işletmeleri de personel ücretlerindeki artışlar ve genel giderlerden ötürü zarar ettiklerini ifade ediyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı ‘tavşana kaç, tazıya tut’ politikası izlememeli. Özel okulların hangileri dardaysa bunların bilançoları incelenmeli, fuzulü harcamalar varsa bunlar ayıklanmalı ve gerekiyorsa devlet tarafından SGK, enerji, öğrenci başına destek verilmeli ve o eğitim kurumları ayakta tutulmalı.”
TELEFON ALACAKLAR DİKKAT! YAN SANAYİ OYUNU
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Yenilenmiş telefonlar da ikinci el telefondur aslında. Yenilenmiş telefon, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşların elden geçirip asgari 1 yıl garantiyle sattıkları cihazlar için kullanılan terimdir. Onlar da ikinci eldir ama yenilenme yetkisi almış kurumlarca yenilendiğinden ötürü garanti kapsamında değerlendirilir.” dedi. Yenilenmiş telefonların ekonomiye katkısından bahseden Ağaoğlu, “Cep telefonları genellikle yurt dışından ithal ediliyor ya da yurt dışından parçaları ithal edilip montaj yapılıyor. Yenilenmiş telefonlar bu nedenle döviz tasarrufuna da katkı sağlayacak vatadaşın cebine de katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
ZİNCİR MARKETLERDE YİNE ETİKETLER DEĞİŞTİ
Zincir marketlerde Aralık ayındaki asgari ücret görüşmeleriyle başlayan etiket güncelleme mesaileri devam ediyor. Yılbaşı sonrasında bazı ürünlerde yapılan zamlarla birlikte etiketler birçok kez değişti. Tüketici Konfederasyonu Hukuk komisyonu üyesi Dr. Mücahit Saraçlı, asgari ücret, memur maaşları ve emekli maaşlarına yapılan zamların ardından yapılan etiket değişikliklerine dikkat çekerek, “Her bir hatalı işlem için 2024’den itibaren 3 bin 171 lira ceza tahakkuk ettiriliyor. Bu kesilen cezaların ifşa edilmesi gerekiyor” dedi.
Tüketici Başvuru Merkezi
Hazırlayan: Av. Melis YUMUŞAK
---