Kargo firmaları hakkında yapılan şikayetlerden önemli bir bölümünü adreste bulamadık şeklindeki şikayetler oluşturmaktadır. Tüketicilerimizin şikayetleri incelendiğinde adreste olmalarına rağmen kargonun gelmediği, kargonun gelmemesine rağmen adreste bulunamadığından kargonun teslim edilemediği şeklindeki kargo şirketlerinin mazeretleridir.
Kargo şirketleri belki de yeterli personel çalıştırmamaları, iş disiplini ve sorumluluk duygusunun gelişmemesi, firmanın etik değerlerinin yeterli seviyede olmaması, müşteri memnuniyetini ön planda tutmamaları nedeniyle sorunlarla karşılaşmaktayız.
Pandemi süreciyle birlikte internet üzerinden yapılan e ticaret satışlarında büyük artışlar kaydedildi. İnternetten yapılan alışverişlerde malın teslimini gerçekleştiren kargo şirketlerinin hizmetleri hiç olmadığı kadar önemli hale geldi.
TÜKETİCİ NE YAPMALI?
Tüketiciler, internet üzerinden alışverişlerde güvenilir e ticaret portallarını tercih etmelidirler.
Mağduriyet yaşayan tüketici e devlet üzerinden ilgili firmayı şikayet edebilirler.
Tüketici uğramış olduğu maddi zararı belgeleyerek tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilir.
TESLİM EDİLMEYEN KARGOLAR DOLANDIRCILARA KAPI AÇIYOR
Son dönemde yaygın olarak dolandırıcıların yeni yöntemi kargo yalanı oldu. Dolandırıcılar ve bazı sözde hukuk firmaları tüketiciye sms atarak ya da aramak suretiyle “kargonuzu almadınız” diyerek kargo masraf bedeli adı altında hukuksuz ve haksız para talep etmektedirler. Paranın ödenmemesi halinde ise icra takibi yapılacağı söylenerek tüketici tehdit edilmektedir.
Tüketicinin kişisel bilgilerinin nasıl ve ne şekilde elde edildiği de belli değildir. Burada gibi kişisel verilerin elde edilmesi ve kullanılması da ayrı bir suç oluşturmaktadır. Tüketici bu yönden de şikayette bulunmalıdır.
Başka bir dolandırma tekniği ise tüketiciyi arayıp kargolarını adreslerine teslim edemediklerini söyleyerek telefonu kapatan dolandırıcılar, daha sonra kendilerini arayan vatandaşları 0800'lü bir numaraya yönlendiriyor ve telefonda oyalayıp her saniye başı yüksek miktarda para alınmasıdır. Vatandaşları arayan bir numara kişiye kargosu olduğunu ancak adresine teslim edilemediğini söyleyip telefonu kapatıyor. Aynı numaradan geri aradığında kuryeye ulaşması için kendisine 0800’lü bir numara veriliyor. Bu numarayı vatandaşlar bu numarayı arayınca telefonda oyalanıyor ve böylece arayan kişiden büyük ücretler tahsil ediliyor.
Tüketiciyi koruyacak tedbirleri alma görevinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) aittir. 5809 sayılı kanuna göre tüketicilerin sağlıklı hizmet almalarını sağlamak BTK’nın görevidir. BTK bu tür servisleri engellemeli ve derhal önleyici tedbirler alması gerekir. Tüketici Bilgi Teknolojileri Kurumuna şikayette bulunmalıdır.