Dolandırıcıların yeni yöntemlerinin biri de kargo teslimatı. Kargo paketiniz olduğunu söyleyerek, teslimat için gelen dolandırıcılar, altına senet yerleştirdikleri ve üzerini imza alanına denk gelecek şekilde kestikleri teslim kağıdına imza attırıyorlar.
Tüketici, teslim kağıdı imzaladığını zannederken, aslında kendisini borçlu hale getiren bir senede imza atmış oluyor.
Bu tür dolandırıcılıklara karşı hem tüketicilerin hem de kargo şirketlerinin dikkat etmesi ve alması gereken tedbirler bulunmaktadır.
Dolandırıcılık eylemlerinin önüne geçebilmek için;
Kargo şirketleri pandemi döneminde uygulanmaya başlayan telefona kod sistemini yaygınlaştırmalı ve alıcıya imza attırma uygulamalarından vazgeçmelidir. Kuryelerin firmayı tanıtıcı kıyafet ve kıyafette ise kargo personeli kimliğini görünür şekilde taşımaları gerekir. Kargo tesliminin öncesinde ve sonrasında alıcıya teslimata ilişkin uyarı mesajları göndermelidir.
Tüketici kargosunu kod olmadan alamıyor ve imza ile teslim almak zorunda kalıyorsa imzası yerine paraf kullanmayı tercih etmeli. İmza atacağı belgeyi kuryenin elinden alıp, altında senet olup olmadığını kontrol etmelidir. İmza kutucuğunun dışına da mutlaka imzasını taşırmalıdır ki evrak sahteciliği anlaşılabilsin.
Tüketici dolandırılmış ise hemen C. Savcılığına suç duyurusunda bulunmalıdır. Kargo şirketine ve Ulaştırma Bakanlığına da konuyu bildirmelidir.
***
NAKİT ÖDEMEYE ZORLAMA
Tüketici yaptığı ödemeler karşısında fiş/fatura talep etmeli. Fiş ya da fatura alınmaması hem vergisel yükümlülükle yani ceza ile karşılaşmasına, hem de olası bir ürün hasarı ya da hizmet memnuniyetsizliği halinde ispat yükümlülüğünü yerine getirememesine dolayısıyla da hak kaybına neden olabilecektir.
Bankaların alışverişlerde pos cihazı sahibinden almış oldukları komisyon ücretleri çok yüksek. Satıcı komisyon ödememek için nakit talep etmekte, alıcı yani tüketici de satıcının bankanın kendisinden istediği komisyonu talep etmesi nedeniyle nakit ödemeyi kabul etmekte.
Nakit ödemeyi önlemek ve gelirleri arttırabilmek adına bankaların almış oldukları komisyonların oranları düşürülmelidir.
Fiş kesmeyen, faturasız işlem yapanlar hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına, Ticaret Bakanlığı şikâyet hatlarına ve kredi kartı komisyon talebiyle ilgili de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna ihbar da bulunulabilir.Formun Üstü